Penne z sosem pieczarkowo-śmietanowym

Penne z sosem pieczarkowo-śmietanowym to danie nie tylko dla miłośników włoskiej kuchni ale też dla tych, którzy uwielbiają delikatne, kremowe smaki. Sos śmietanowy świetnie współgra z makaronem a wzbogacając go różnymi dodatkami można wyczarować swoją ulubioną potrawę. ;)

Penne z sosem pieczarkowo-śmietanowym

Penne z sosem pieczarkowo-śmietanowym

Potrzebujemy:

  • 1 dużą pierś z kurczaka
  • 500g pieczarek (ja wybrałam jak najmniejsze)
  • 200ml śmietanki
  • łyżkę masła
  • oliwa z oliwek
  • suszoną i świeżą natkę pietruszki
  • sól, pieprz

Krojenie i mieszanie:

Mięso kurczaka kroimy na małe kawałki i podsmażany na oliwie z oliwek, lekko solimy. Użyjcie od razu dużej patelni.

Pieczarki kroimy w dość duże kawałki – plasterki (ja lubię kiedy widać kształt pieczarki, jeśli grzybek jest mały po prostu przekrajam go na pół) i dorzucamy do kurczaka zanim sok, który puściło mięso, wyparuje.

Dusimy pod przykryciem do momentu aż pieczarki zmiękną i zmniejszą swoją objętość.

Penne z sosem pieczarkowo-śmietanowym

Penne z sosem pieczarkowo-śmietanowym

I teraz najprzyjemniejsze.. na patelnię wlewamy śmietankę (uwielbiam patrzeć, jak mięso i pieczarki powoli zanurzają się w kremowym płynie). Kiedy sos się zagotuje, zmniejszamy temperaturę i pozwalamy mu odparować do pożądanej przez nas konsystencji (ja lubię, kiedy sos nie jest zbyt gęsty, taki aby mógł dotrzeć do wnętrza makaronowych rurek

W międzyczasie doprawiamy nasze danie suszoną pietruszką, solą i pieprzem (oczywiście miłośnicy czosnku mogą dodać sprasowany ząbek a miłośnicy pikantnych dań odrobinę ostrej papryczki).

Ugotowany makaron wykładamy na talerze (jeśli chcemy, aby danie było na prawdę gorące, możemy podgrzać talerze w piekarniku, ponieważ makaron bardzo szybko traci temperaturę), polewamy sosem i dekorujemy świeżą natką pietruszki.

Gotowe! :)

Penne z sosem pieczarkowo-śmietanowym

Penne z sosem pieczarkowo-śmietanowym

I smacznego! :D

Studio Mebli Kurzela – zabudowy meblowe na zamówienie, szafy na wymiar, Warszawa i okolice

9 comments

  • Agnieszka

    Hej! A kiedy dodaje się masło? Dzięki za fajny przepis.

  • Karolina

    a Jaka ta śmietanka, może być np. 12%? czy jakaś zagęszcona, słodka itp, hm?;>

  • doris

    Naprawdę dobre. Zrobiłam wersję bez mięsa. Podaję dalej.

  • Słodką oczywiście! ;)

  • małgośka

    jaka śmietankę dodajesz do tego pene kwasną czy słodką

  • Ewa

    Na sam widok już mi ślinka cieknie hihi… Z pieczarkami robiłam ale tagliatelle i bez mięska, było pyszne. No cóż czas spróbować tych dobroci. Pozdrawiam.

  • Agneska :)

    No przyznaje potrawa rewelacyjna:) Jedno z moich ulubionych dań na szybko:) Tego typu przepisów poprosimy więcej:)))

  • Cieszę się, że smakowało, to jedno z moich ulubionych dań! :)

  • Tomcio

    właśnie zjadłem penne przygotowane według Twojego przepisu pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *