Polecamy:

Zaprzyjaźnione studio mebli na wymiar - na hasło "Enjoy Cooking" otrzymacie 5% rabat!

Newsletter

Jeśli jesteś zainteresowany otrzymywaniem informacji o Szkole Gotowania Enjoy Cooking zapisz się na newsletter :)

Tort czekoladowy z wiśniami

A teraz deser.. ale nie “jakiś” tam deser! :) Na taką specjalną okazję postanowiłam spróbować upiec Tort czekoladowy z wiśniami. Połączenie szlachetnego smaku czekolady, słodko-kwaśnej nuty wiśni z aromatycznym dodatkiem likieru migdałowego i wszytko ukoronowane prawdziwą bitą śmietaną.. Czy wyobrażacie sobie doskonalsze połączenie? :)

Tort nie dość, że wygląda bardzo elegancko i smakuje wybornie, to zrobienie go okazało się wcale całkiem proste, tylko trzeba temu poświęcić parę chwil :)

Wstałam specjalnie wcześnie rano, żeby szybciutko upiec krążki ciasta i w czasie kiedy one sobie spokojnie stygły, ja zajęłam się przygotowaniem Złocistego kurczaka z włoską nutą.

Tort czekoladowy z wiśniami

Tort czekoladowy z wiśniami

Ponieważ tort robiłam pierwszy raz, na wszelki wypadek krążki czekoladowego ciasta piekłam na tury… i jak się później okazało, to było dobre posunięcie. :) Na początku planowałam upiec 3 takie krążki, ale już po wyjęciu pierwszego z piekarnika, wiedziałam, że 2 w zupełności wystarczą. Ciasto ładnie wyrosło i mogłam 1 krążek przekroić w poprzek na dwa :) Także w sumie z 2 uzyskałam 4 a tort i tak był bardzo wysoki!

Jeśli jesteście pewne swojego piekarnika i umiecie pokroić duże ciasto na równe krążki, to myślę, że spokojnie możecie podwoić ilość składników i upiec ciasto w jednej turze :)
A co musicie sobie wcześniej przygotować?

Na 1 krążek ciasta:

  • 3/4 szklanki maki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g startej gorzkiej czekolady (ja zmieliłam ją w maszynce do ścierania warzyw – genialny pomysł mojej mamy ;))

Do nasączenia ciasta używamy zmieszanych:

  • 1 szklanki soku z wiśni (ale takiego prawdziwego, np. zalewy lub kompotu)
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki likieru wiśniowego
  • 1/4 szklanki likieru migdałowego np. Amaretto (można zamiast tego dodać ok. 5-6 kropli aromatu migdałowego)
  • 1/4 szklanki wódki

Oczywiście można przygotować wersję bezalkoholową tylko z soku z wiśni i wody wymieszanych w proporcji 3:1. Można też zmieciać proporcje składników esencji do nasączania według własnego smaku.

Do przełożenia tortu będziemy potrzebować:

  • 1 szklanki soku z wiśni (znowu takiego prawdziwego)
  • 2 łyżek skrobii kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
  • ok. 900g wydrylowanych wiśni z kompotu lub mrożonych (zwróćcie uwagę, żeby nie miały pestek:))
  • 1l śmietanki 30% lub 36% (wolę 30% bo nie waży się tak szybko podczas ubijania)
  • ok. 3-4 łyżek cukru waniliowego (zależy czy lubicie bardziej czy mniej słodkie ;))
  • bezbarwną żelatynę w proszku (ilość na 1 litr płynu, musicie przeczytać na opakowaniu;))

Do ozdoby:

  • ok. 50g gorzkiej czekolady
  • wisienki koktajlowe lub wiśnie z zalewy
  • płatki z migdałów
Tort czekoladowy z wiśniami

Tort czekoladowy z wiśniami

Teraz pieczemy:
Całe jajka ubijamy z cukrem do momentu aż uzyskamy gładką masę. Następnie dodajemy olej i znów miksujemy.
Suche składniki (mąkę, kakao i proszek do pieczenia) przesiewamy przez sitko i po trochu dodajemy do masy jajecznej, jeśli Wasz mikser to wytrzyma ;) to ciasto dokładnie wymieszajcie na małych obrotach lub po prostu użyjcie łyżki.
Na koniec wsypcie startą czekoladę i teraz już łyżką, zamieszajcie ciasto (nie musi byc super dokładnie).

Tortownicę (moja miała średnicę 25cm, jeśli macie większą blaszkę, pamiętajcie, że ciasto będzie niższe.. wtedy zastanówcie się, czy nie upiec większej liczby krążków) trzeba wysmarować masłem (lub margaryną) i wysypać mąką.
Ciasto wylewamy do blaszki i wyrównujemy, aby miało równą grubość.
Pieczemy je przez ok. 45 minut w temp. 180-200st.C. Na wszelki wypadek sprawdzcie ciasto wykałaczką- jeśli ją wbijecie na środku i po wyjęciu nie będzie oblepiona ciastem, gotowe :)
Jeśli macie taką możliwość, proponuję, aby ciasto upiec dzień lub nawet dwa wcześniej, wtedy ciasto zdąży troszkę obeschnąć i będzie “stabilniejsze”.
Kiedy krążki są już gotowe, zabieramy się za przygotowanie nadzienia do przełożenia.

Sok z wiśni wlewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Skrobię rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody i dolewamy do wiśni cały czas mieszając. Kiedy sok zgęstnieje dorzucamy wiśnie i gotujemy przez 2-3 minutki na małym ogniu cały czas mieszając. Powstały kisiel odstawiamy do ostygnięcia (też można go przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce).

Przed samym przekładaniem tortu, ubijamy śmietankę z dodatkiem cukru waniliowego. W międzyczasie rozpuszczamy żelatynę w 1/2 szklanki gorącej (nie wrzącej!) wody, mieszamy aż całkowicie się rozpuści.. może to trochę potrwać :) Kiedy nie ma już widocznych drobinek żelatyny, wlewamy ją cienkim strumyczkiem do śmietanki cały czas miksując.

Tutaj uwaga! Jeśli używacie śmietany 36% zacznijcie wlewać żelatynę do nie całkiem ubitej śmietanki, w przeciwnym razie, zbyt długie miksowanie może z naszej śmietanki zrobić masło…

Tort czekoladowy z wiśniami

Tort czekoladowy z wiśniami

Przekładanie :)

Na paterę wykładamy pierwszy krążek ciasta (proponuję raczej grubszy, jeśli możecie wybierać;)), nasączamy go wiśniowo-alkoholową esencją, rozsmarowujemy wiśniowy kisiel i równomiernie rozkładamy 1/3 wiśni. Na wiśnie delikatnie wykładamy i rozsmarowujemy bitą śmietanę (możecie nie rozmarowywać bardzo dokładnie na brzegach, bo tam i tak, krem dociśniety resztą krążków, dotrze). Na śmietanę układamy kolejną warstwę ciasta i tak dalej.. aż do końca :)
Na wierzchu i po bokach rozsmarowujemy cienką warstwę bitej śmietany.
Ciasto dekorujemy startą czekoladą (do robienia wiórków możecie z powodzeniem użyć obieraczki do warzyw, tylko czekolada niech wtedy będzie w temperaturze pokojowej) i wisienkami a boki płatkami migdałów.. Czyli tak jak Was wyobraźnia poniesie :D

Tort wstawiamy do lodówki na około 4 godziny, aby śmietanka stężała.. przyznam się Wam, że mój wytrzymał w lodówce tylko godzinkę, bo już się nie mogliśmy go doczekać :D

Ten prawdziwy arystokrata okazał się bardzo wdzięcznym obiektem do fotografowania (stąd tyle fotek :)).. Można rzec, że na prawdę zaspokaja wszytkie zmysły.. ;)

Tort czekoladowy z wiśniami

Tort czekoladowy z wiśniami

Tort czekoladowy z wiśniami

Tort czekoladowy z wiśniami

.

Studio Mebli Kurzela – zabudowy meblowe na zamówienie, szafy na wymiar, Warszawa i okolice

19 comments to Tort czekoladowy z wiśniami

  • Lena

    ostatnio tort się prawie udał – tzn krążki wyszły strasznie twarde, nie dało się ich przekroić, ale mocno nasączyłam iii….rozpływał się w ustach, niebo w gębie cudny!!!! zbliża się rocznica ślubu i okazja do ponownego szaleństwa z tortem – trochę roboty, ale warto!!! juz się ślinię – tylko z krążkami muszę coś wymyślić:):)

  • Leno, może czas pieczenia był zbyt długi. Ciasto jest dość zbite, ale to przez dużą ilość kakao, po nasączeniu ma idealna konsystencję do tortu czekoladowego :)

  • Lena

    No ciekawa jestem co z tego wyjdzie? Upiekłam dziś krążki według przepisu i wyszły strasznie twarde, podczas przekrajania jednego z nich cały się pokruszył…

  • witam :)
    Zrobiłam ten tort dla męża na urodziny
    Wyszedł puszny!!! bardzo wysoki myslałam , że połowe wyrzuce ale każdy prosił o dokładke !!!
    REWELACYJNY PRZEPIS
    PS Dokonałam troszku zmian :) ( zamiast soku z kompotu kupiłam zwykły sok zagęszczany do herbaty )
    Nie dodałam likieru ponieważ nie miałam w domu :)

    POLECAM TEN PRZEPIS

  • To prawda, że nie jest to najłatwiejszy z tortów, ale mam nadzieję, że efekt zrekompensował włożony trud :) Do bitej śmietany można też dodać specjalne dodatki, które usztywniają śmietanę (nie chcę tu robić reklamy, ale rzeczywiście działa) lub odrobinę żelatyny.

  • Danusia

    Właśnie skończyłam robić ten tort. Muszę przyznać że jest to bardzo trudny tort do wykonania. Mam co prawda długoletnia praktykę w pieczeniu tortów, ale ten przeszedł wszelkie moje oczekiwania. Tak jak pisała jedna z internautek, też mi prawie popłynął. Byłam przerażona. Dobrze że podpowiedziała ze można bitą śmietanę połączyć z okruchami upieczonego ciasta z górki i umocnić boki. Teraz stoi w lodówce. Mam tylko nadzieję, że w smaku będzie dobry, bo pojedyncze składniki były doskonałe.

  • Aniu, najbardziej się cieszę, że nie bałaś się wprowadzić własnych zmian :) Jak sama widzisz i słyszysz było warto! :)

  • wczoraj robiłam ten tort i wyszedł rewelacyjny, wprowadziłam trochę modyfikacji, ciasto upiekłam dzień wcześniej z podwójnej porcji od razu, wyrosło mi pięknie kroiłam dzień później i udało mi się przekroić na cztery krążki + czapka:) Czapkę pokruszyłam i wymieszałam z małą ilością bitej śmietany – tym obkładam tort po bokach dzięki czemu nic nie wycieka a i wygląda pięknie biało-czarno i już nie trzeba przyozdabiać po bokach, ponieważ tort był też dla dzieci więc nasączyłam tort: szklanka esencji kawy bezkofeinowej+szklanka soku wiśniowego (korzystałam z mrożonych wiśni, po rozmrożeniu zostało mi pół szklanki soku i dodałam pół szklanki wody) całość wymieszałam i trochę posłodziłam,gdy nasączałam tort cały płynął:) w trakcie wylewałam z blaszki ale Ja lubię takie mokre, dzięki obłożeniu bitą śmietaną z kawałkami ciasta, ciasto się nie rozjechało i po nocnym pobycie w lodówce na najzimniejszej półce rano tort był stabilny ale dobrze nasączony, nie miałam więcej soku wiśniowego więc użyłam dwóch gotowych kisieli wiśniowych i wymieszałam z wiśniami naprawdę niebo w gębie, szczerze polecam!!!!! mąż stwierdził, że to najlepszy mój tort:)

  • a może lepiej nasączyć ciasto nalewką, bo z kisielu wszystko wyparuje ;)

  • Anna

    wlasnie zabralam sie za pieczenie-pachnie cudnie:)
    przekladac bede go jutro ale zastanawiam sie czy do tego kisielu z wisni mozna dodac troche nalewki-nie chce wyjsc na alko ale lubie ciasta z kopniakiem i jakos mi tak pasuje- jesli ktos eksperymentowal to prosze o porade:)

  • Na pewno wszyscy będą zachwyceni! ;) Pozdrawiam :)

  • hildzia

    mniam mniam zrobie dla gości na niedziele,mam nadzieje że będzie pyszne!

  • Tomasz

    No nie … protestuję … nadwyrężasz moją słabą silną wolę będącą aktualnie na diecie proteinowej ;)

  • karolina-zg

    Niedawno robiłam, wyszedł niesamowity :)

  • becka

    bardzo fajny przepis i bardzo dobre wskazówki. Już go robię :-) i jestem pewna, że będzie super. Dzięki!

  • iwona

    mam wrażenie że za duzo cukru, ale spróbuję

  • Patrycja

    pycha!!Właśnie go pieczę.Wygląda cudnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • IZA

    WŁASNIE PLANUJE ROBIC TORT NIESPODZIANKE DLA BRATA I NA 100% WYKOZYSTAM TEN PRZEPIS.SMAKOWICIE WYGLADA!!!!

  • gdy patrzę na te piękne zdjęcia,
    czytam ten opis
    to naprawdę trudno jest mi wyobrazic sobie pyszniejsze połączenie
    szczególnie o 8 rano
    piękny tor!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>