A może by tak kogel-mogel?

Wśród ogromu słodyczy zapomnieliśmy o jakże pysznej i słodkiej przekąsce, którą jest… kogel-mogel. Dlaczego warto jeść surowe jajka?

Właściwości antynowotworowe

Badania dowodzą, że kury karmione zbożem produkują żółtka z dużą ilością aminokwasów. Mowa o tryptofanie i tyrozynie. Warto podkreślić, że to dwa, niezwykle silnie działające przeciwutleniacze. Okazuje się, że dwa żółtka posiadają prawie dwukrotnie większą dawkę tryptofanu i tyrozyny niż jabłko. W praktyce oznacza to, że żółtka powinniśmy spożywać w formie surowej. Aby nadać trochę smaku produktowi żywnościowemu, żółtka można spożywać właśnie w postaci koglu-moglu (w takim przypadku cukier można zastąpić miodem lub ksylitolem). Dlaczego akurat surowe żółtka? Niestety, gotowanie redukuje ich właściwości przeciw utleniające nawet o połowę. Surowe żółtka mogą chronić nie tylko przed rakiem, lecz także zapobiegają groźnym chorobom układu krążenia.

Wszystkie zdjęcia pochodzą z pixabay.com.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.