Czy lodówka z systemem No Frost to rozwiązanie dla Ciebie?

Coraz częściej słyszy się o lodówkach no frost. Postanowiłam przyjrzeć się bliżej tej tematyce… tym bardziej, że planuję w niedługim czasie wymienić wysłużony sprzęt chłodzący.

Lodówki No Frost – wady i zalety

Lodówki No Frost to inaczej lodówki bezszronowe. Co to stwierdzenie oznacza w praktyce? Dzięki lodówkom No Frost zostaje znacznie ograniczony problem pojawiającego się od czasu do czasu szronu. Zasada działania bezszronowych sprzętów AGD jest dosyć prosta. Otóż w lodówce utrzymywany jest stały poziom nawilżenia. Taki pułap pozwala osiągnąć odpowiednia cyrkulacja powietrza polegająca na usuwaniu z lodówki powietrza ciepłego. Zamiast powietrza ciepłego wdmuchiwane jest powietrze chłodne. W ten sposób następuje szybkie osuszenie wnętrza i dzięki temu nie dochodzi do powstawania szronu oraz lodu.

Czy lodówki No Frost to wygodne rozwiązanie?

Oczywiście, że tak! Do tej pory pamiętam moją starą lodówkę, z której było trzeba regularnie usuwać lód. Taki zabieg mógł trwać nawet pół dnia. Później szukałam różnych sposobów na przyspieszenie suszenia – na przykład używałam suszarki lub wkładałam do wnętrza lodówki garnek z wrzątkiem. Czasochłonne i cały wolny czas przeznaczony był na żmudne czyszczenie brudnego urządzenia.

Ponadto system No Frost pozwala oszczędzać. Dlaczego tak się dzieje? Zastosowana technologia umożliwia mniejsze pobieranie prądu.

W związku z tym, że we wnętrzu lodówki utrzymuje się stały poziom osuszania i szron nie narasta, nie jest konieczne nadmierne zużycie prądu.

W jakich przypadkach producenci rezygnują z systemu No Frost? Najczęściej wtedy, gdy model lodówki przeznaczony jest do zabudowy. Po prostu wielkość lodówki ograniczona jest wymiarem wnęki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.