Czy warto jeść kurczaki?

Mięso jest źródłem białka. Zawiera także witaminy i składniki mineralne. Wartość biologiczna białek mięsa drobiowego jest nieco większa niż u innych zwierząt rzeźnych. Zawiera także mniej niepełnowartościowego kolagenu. Warto więc jeść kurczaki.

Co zawiera mięso kurczaków?

W Polsce spożycie drobiu stale rośnie. Konsumenci cenią delikatność, chudość mięsa i wysoką obecność białka. Drób zawiera witaminy z grupy B, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć ani zmagazynować. Regularne ich dostarczanie zapewnia prawidłowy wzrost u dzieci, właściwe funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego. Ponadto mięso drobiowe jest bogate w składniki mineralne, takie jak magnez, potas i cynk. Odpowiadają one za pracę mięśni, układu autoimmunologicznego, odpornościowego, prawidłowe ciśnienie krwi, poczucie zmęczenia organizmu.

Mięso kurczaków – jak pomaga w diecie?

Mięso drobiowe jest niskokaloryczne. W porównaniu z mięsem wieprzowym, zawiera kilka razy mniej kalorii przy jednoczesnej większej zawartości cennego białka. To sprawia, że mięso z kurczaka jest głównym składnikiem diet sportowych lub odchudzających. Ze względu na swoją delikatność jest pierwszym mięsem włączanym w dietę niemowląt. Najlepszym wyborem będzie kurczak zagrodowy, ponieważ nie jest hodowany na fermach, lecz w małych, rodzinnych gospodarstwach. Rośnie wolno i ma stały dostęp do zagrody na świeżym powietrzu. Żywiony jest karmą roślinną bez GMO, znajduje się pod stałą opieką weterynarza i jest chowany bez użycia antybiotyków.

Jak przyrządzić mięso kurczaka?

Mięso drobiowe jest niezwykle łatwe do przyrządzenia i nadaje się do każdej formy obróbki cieplnej. Można je gotować (wywary, zupy, rosoły), dusić (potrawki, sosy), smażyć (kotlety), piec (kurczak pieczony faszerowany). W dawnej Polsce mięso kurczaków, gęsi i kaczek przyrządzano z dodatkami daktyli, kasztanów, migdałów, pomarańczy, rodzynek i śliwek. Często podawano je z różnego rodzaju sosami. Na przełomie XVIII i XIX wieku Europę zalała moda na dania faszerowane, rolady i roladki. Popularność dań z drobiu trwa do dzisiaj, ponieważ są łatwe i szybkie w przygotowaniu, dobrze smakują i są pożywne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.