Dieta niskosodowa – zasady

Sposób naszego odżywiania ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Wiele cywilizacyjnych chorób tak powszechnych w naszym społeczeństwie wynika właśnie ze złych nawyków żywieniowych. Jedną ze zmor naszych czasów jest nadmiar soli w diecie. Sól, choć tak powszechna i znana ze swoich właściwości smakowych, może też być zabójcza, gdy spożywana w nadmiarze. Stąd lekarze i dietetycy coraz częściej rekomendują dietę niskosodową w zapobieganiu lub wspomaganiu leczenia nadciśnienia tętniczego. Na czym polega taka dieta? Jak w niej wytrwać?

Dieta bez soli – dlaczego warto?

Dieta bez soli polega przede wszystkim na ograniczeniu soli, a co za tym idzie, sodu w spożywanych posiłkach – chodzi o sól dodawaną do potraw, jak i o sól obecną w gotowych produktach. Chodzi o świadome eliminowanie tych produktów, które mają wysoki wskaźnik sodu, jak i zamianę w kuchni soli na odpowiednią kompozycję ziół. Ponieważ wielu z nas jest bardzo przyzwyczajonych do smaku soli i słonych produktów, odstawienie soli powinno następować stopniowo.

Sól to jedno z głównych źródeł sodu. Sód jest elektrolitem, który pełni ważne funkcje w naszym organizmie. Ale jego nadmiar wywołuje wiele negatywnych skutków, między innymi zatrzymywanie wody w organizmie i puchnięcie ciała, ale prowadzi także do rozwoju poważnych chorób, takich jak nadciśnienie tętnicze, rak żołądka, rak przełyku, udar mózgu, sprzyja rozwojowi osteoporozy, kamicy nerkowej oraz otyłości. Niestety, typowa polska dieta zawiera 2-3 razy więcej soli niż zalecany poziom spożycia, co oznacza, że prędzej czy później większość z nas będzie borykać się z problemami zdrowotnymi wynikającymi z nadmiaru sodu w organizmie. Dlatego dieta niskosodowa stanowi naturalny i bardzo skuteczny sposób na zachowanie zdrowia.

Podstawowe zasady diety niskosodowej

Dieta niskosodowa obejmuje stopniowe obniżanie sodu w posiłkach do ilości poniżej 2 gramów dziennie. Chodzi głównie o zrezygnowanie z dosalania potraw podczas gotowania, a także unikanie produktów wysoko przetworzonych, zwłaszcza słonych przekąsek. Aby wytrwać na diecie niskosodowej, wprowadzajmy zmiany stopniowo, by nasz organizm zdążył przyzwyczaić się do nowych smaków i braku soli. Starajmy się przyrządzać ciekawe potrawy, pełne aromatycznych ziół i warzyw – wtedy sól nie będzie potrzebna, by podbić ich smak. Ponadto wyeliminujmy z menu dania gotowe, słone przekąski, na przykład chipsy, paluszki czy solone orzeszki, oraz dania typu fast food.

Oprócz tego, dieta niskosodowa opiera się na ogólnych zasadach zdrowego sposobu odżywiania. Warto wprowadzić do diety 4-5 posiłków dziennie spożywanych w równych odstępach czasu. Unikajmy potraw smażonych i ciężkostrawnych, natomiast postawmy na potrawy duszone lub gotowane na parze. Starajmy się, aby w każdym posiłku znalazły się warzywa. Minimalna ilość warzyw i owoców zalecana przez Światową Organizację Zdrowia to 400 gramów dziennie. Dla zachowania zdrowia niezwykle istotne jest też picie odpowiedniej ilości wody dziennie – minimum 1,5 litra. Starając się wprowadzić w życie te zdrowe nawyki żywieniowe oraz ograniczyć sód w spożywanych posiłkach, dbamy o swoje zdrowie, a co za tym idzie, życie.

Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj na http://www.wyrzucsolniczke.pl/gotuj-bez-soli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.