Gotuj jak Pascal, Makłowicz, Okrasa…

Gotuj jak… zaraz, zaraz, ale po co? Z pewnością wiele razy powtarzałeś sobie Drogi Czytelniku następujące słowa: „przecież żaden ze mnie Makłowicz…” itp. Wszakże pichcenie wcale nie należy do najciekawszych form spędzania czasu wolnego. Być może nie ze wszystkich adeptów sztuki kulinarnej da się zrobić kuchennego wirtuoza, warto jednak odnaleźć w sobie wenę do przyrządzania rozmaitych potraw. A z tym wiąże się bardzo wiele plusów.


Idąc dalej – być może nie zostaniemy kucharzami – celebrytami mającym swój własny program telewizyjny, ale zyskamy niezwykle przydatne umiejętności kulinarne. Co łączy najbardziej znanych kucharzy? Pasja i radość gotowania!

Papryka

5 plusów osobistego przyrządzania posiłków

  1. Wiemy, co jemy – ta życiowa dewiza sprawi, że nasze potrawy będą smaczne i zdrowe. To my ustalamy jakość oraz ilość składników i tym samym – wiemy dokładnie, co znajduje się na naszym talerzu. W ten sposób kontrolujemy również kaloryczność spożywanych posiłków. Spożywanie dań na mieście może nieść za sobą ryzyko. Nie wiemy, w jak głębokim tłuszczu był smażony schabowy oraz ile soli zawiera serwowana zupa pomidorowa. Bardzo szybko przekonamy się, jak poprawia się nasze samopoczucie. Cera będzie zdrowsza, a włosy znowu zaczną lśnić wewnętrznym blaskiem.
  2. Gotowanie jest przyjemne! To nic, że początkowo naleśnik nie będzie chciał oderwać się od patelni, a jedynym miejscem przeznaczenia przesolonego sosu będzie kosz. Pamiętajmy, że ćwiczenie czyni mistrza. Z każdą kuchenną przygodą, gotowanie będzie przyjemniejsze!
  3. Oszczędzanie! Przyrządzanie potraw w zaciszu domowej kuchni z pewnością nie nadszarpnie domowego budżetu tak, jak obiady i lunche na mieście.
  4. Dyscyplina! „Nie umiem gotować”. „Nie mam czasu”. To oczywiście tylko wymówki. Regularne gotowanie to także nauka samodyscypliny.
  5. Nauka zdrowych technik gotowania. Gotowanie na parze czy grillowanie to niezwykle przydatne techniki, jeśli zależy nam na utrzymaniu kondycji i dobrego samopoczucia.

 

Produkty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.