Gotuj… na zdrowie!

Jakość potrawy zależy w dużej części od naczynia, w którym jest przyrządzana. Okazuje się, że nie wszystkie garnki są zdrowe i ekonomiczne. Z tego artykułu dowiesz się, co oznacza symbol 18/10 i dlaczego warto mądrze wybrać naczynia do domowej kuchni.

 

Rodzaje garnków

Jeszcze do niedawna królowały w kuchniach naszych mam i babć garnki aluminiowe. Ich cechy główne to lekkość oraz wytrzymałość. Modele naczyń były wykonywane z tak zwanego aluminium zwykłego. Niestety – podczas gotowania wytrącały się cząstki aluminium, które następnie przenikały do posiłków. Nadmiar aluminium w organizmie może prowadzić do poważnych uszkodzeń przewodu pokarmowego, a nawet do choroby Alzheimera. Co prawda współczesne garnki produkowane są z aluminium anodowego, który nie wchodzi w reakcję z kwasami, jednak czy rzeczywiście warto kupić naczynia aluminiowe? Garnków aluminiowych nie powinno się zmywać w zmywarce, nie zniosą też „wizyty” w piekarniku. Ponadto garnki aluminiowe łatwo zarysować, dlatego też nie zaleca się używania do nich metalowych łyżek.

W kuchniach moich przyjaciół wielokrotnie natknęłam się na garnki żeliwne. Owszem – są trwałe i bardzo trudno je zniszczyć… ale ta waga. Co kto lubi.. ja miałabym problem z przeniesieniem potrawy w inne miejsce.. albo już wyobrażam sobie, czy mogłoby się skończyć przerzucanie naleśników na patelni żeliwnej :).

Ponadto garnek żeliwny może wejść w reakcję z jedzeniem i wówczas potrawa ma metaliczny smak.

Garnek 2

Moja mama używa z wielką ochotą garnków emaliowanych. Emalia tego typu nie wchodzi w reakcje z żywnością, jednak po jakimś czasie warstwa emaliowana potrafi odprysnąć. Niestety – takie naczynie nadaje się już tylko i wyłącznie do wyrzucenia. Jeżeli miałabym wybrać garnek z jakąś powłoką z pewnością byłaby to powłoka tytanowa. Użytkownicy podkreślają, że jest nie do zdarcia, nie wchodzi w reakcję z jedzeniem.

Garnki ze stali nierdzewnej marki Philipiak

Garnki ze stali nierdzewnej wydają się być najzdrowszym i niezwykle ekonomicznym rozwiązaniem. Poszukiwałam naczyń ze stali nierdzewnej INOX o symbolu 18/10, która zapewnia sztywność i brak odkształceń. Taki materiał wykorzystywany jest w naczyniach marki Philipiak. Poszukałam opinii na temat garnków Philipiak. Przytoczę trzy z nich:

Od kiedy mam naczynia Philipiak Milano, gotowanie jest o wiele krótsze, a jedzenie bardziej wartościowe.

Garnki są rewelacyjne, gotowanie w nich to sama przyjemność. Gorąco polecam tym, którzy jeszcze ich nie mają. Warto zainwestować w taki zestaw.

Uwielbiam ziemniaki gotowane bez wody w naczyniach Philipiak Milano. Smakują jaki pieczone z ogniska.

Przyznam, że opinie dotyczące garnków Filipiak zabrzmiały na tyle zachęcająco, że sama wreszcie spróbowałam przygotować potrawę z ich pomocą. Rezultat przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Moja pierwsza przygoda to ugotowanie zupy pomidorowej. Nie ukrywam, że  pomidorowa to jedno z moich popisowych dań. Dzięki naczyniu Philipiak moja swojska zupka zyskała nowy wymiar, delikatniejszy smak i oszałamiający aromat (przepis na moją pomidorową znajdziecie na blogu).

Reasumując – gotując na garnkach wykonanych z wysokiej jakości stali nierdzewnej uzyskujemy lepszy smak i gwarancję zdrowia opartą na takich cechach, jak antybakteryjność, energooszczędność oraz antyalergiczność. Zdecydowanie polecam!

Aby dowiedzieć się więcej, kliknij tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.