Gotuj… na zdrowie!

Jakość potrawy zależy w dużej części od naczynia, w którym jest przyrządzana. Okazuje się, że nie wszystkie garnki są zdrowe i ekonomiczne. Z tego artykułu dowiesz się, co oznacza symbol 18/10 i dlaczego warto mądrze wybrać naczynia do domowej kuchni.

 

Rodzaje garnków

Jeszcze do niedawna królowały w kuchniach naszych mam i babć garnki aluminiowe. Ich cechy główne to lekkość oraz wytrzymałość. Modele naczyń były wykonywane z tak zwanego aluminium zwykłego. Niestety – podczas gotowania wytrącały się cząstki aluminium, które następnie przenikały do posiłków. Nadmiar aluminium w organizmie może prowadzić do poważnych uszkodzeń przewodu pokarmowego, a nawet do choroby Alzheimera. Co prawda współczesne garnki produkowane są z aluminium anodowego, który nie wchodzi w reakcję z kwasami, jednak czy rzeczywiście warto kupić naczynia aluminiowe? Garnków aluminiowych nie powinno się zmywać w zmywarce, nie zniosą też „wizyty” w piekarniku. Ponadto garnki aluminiowe łatwo zarysować, dlatego też nie zaleca się używania do nich metalowych łyżek.

W kuchniach moich przyjaciół wielokrotnie natknęłam się na garnki żeliwne. Owszem – są trwałe i bardzo trudno je zniszczyć… ale ta waga. Co kto lubi.. ja miałabym problem z przeniesieniem potrawy w inne miejsce.. albo już wyobrażam sobie, czy mogłoby się skończyć przerzucanie naleśników na patelni żeliwnej :).

Ponadto garnek żeliwny może wejść w reakcję z jedzeniem i wówczas potrawa ma metaliczny smak.

Garnek 2

Moja mama używa z wielką ochotą garnków emaliowanych. Emalia tego typu nie wchodzi w reakcje z żywnością, jednak po jakimś czasie warstwa emaliowana potrafi odprysnąć. Niestety – takie naczynie nadaje się już tylko i wyłącznie do wyrzucenia. Jeżeli miałabym wybrać garnek z jakąś powłoką z pewnością byłaby to powłoka tytanowa. Użytkownicy podkreślają, że jest nie do zdarcia, nie wchodzi w reakcję z jedzeniem.

Garnki ze stali nierdzewnej marki Philipiak

Garnki ze stali nierdzewnej wydają się być najzdrowszym i niezwykle ekonomicznym rozwiązaniem. Poszukiwałam naczyń ze stali nierdzewnej INOX o symbolu 18/10, która zapewnia sztywność i brak odkształceń. Taki materiał wykorzystywany jest w naczyniach marki Philipiak. Poszukałam opinii na temat garnków Philipiak. Przytoczę trzy z nich:

Od kiedy mam naczynia Philipiak Milano, gotowanie jest o wiele krótsze, a jedzenie bardziej wartościowe.

Garnki są rewelacyjne, gotowanie w nich to sama przyjemność. Gorąco polecam tym, którzy jeszcze ich nie mają. Warto zainwestować w taki zestaw.

Uwielbiam ziemniaki gotowane bez wody w naczyniach Philipiak Milano. Smakują jaki pieczone z ogniska.

Przyznam, że opinie dotyczące garnków Filipiak zabrzmiały na tyle zachęcająco, że sama wreszcie spróbowałam przygotować potrawę z ich pomocą. Rezultat przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Moja pierwsza przygoda to ugotowanie zupy pomidorowej. Nie ukrywam, że  pomidorowa to jedno z moich popisowych dań. Dzięki naczyniu Philipiak moja swojska zupka zyskała nowy wymiar, delikatniejszy smak i oszałamiający aromat (przepis na moją pomidorową znajdziecie na blogu).

Reasumując – gotując na garnkach wykonanych z wysokiej jakości stali nierdzewnej uzyskujemy lepszy smak i gwarancję zdrowia opartą na takich cechach, jak antybakteryjność, energooszczędność oraz antyalergiczność. Zdecydowanie polecam!

Aby dowiedzieć się więcej, kliknij tutaj.

Leave a Comment