Idealne ciasto z jabłkami na upały

Kiedy na dworze króluje upał, nie mamy zazwyczaj ochoty na jedzenie. Zawsze jednak może pojawić się chętka na coś słodkiego. Poniżej podaję przepis na ciasto, które sprawdzi się w każdą pogodę… a przede wszystkim będzie smakować wakacyjną porą.

Składniki:

  • 20 dag biszkoptów
  • 4 jabłka – najlepiej antonówki
  • 2 szklanki mleka
  • budyń – może być waniliowy, śmietankowy, migdałowy itp.
  • sól
  • mielony cynamon
  • garść wiórków kokosowych

Jak przyrządzić?

Kruszymy biszkopty i wykładamy nimi formę lub tortownicę (wcześniej można ułożyć w formie folię aluminiową). Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami, podlewamy 2-3 łyżkami wody i rozgotowujemy na małym ogniu. Pamiętajmy, aby często mieszać. Jabłka przepuszczamy przez sito i dodajemy dla smaku cukier i trochę cynamonu. Ciepłym przecierem zalewamy biszkopty, a kiedy lekko ostygnie, wówczas wykładamy na wierzch ciepły budyń. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Przed podaniem warto schłodzić, wtedy ciasto będzie smakowało wybornie. W wersji dla dorosłych możemy biszkopty nasączyć 3 łyżkami brandy lub rumu.

Jeżeli zależy nam na czasie, możemy do przecieru dodać nie zwykły cukier a żelujący – w takim przypadku gotujemy przecier tylko około 2 minut. Zamiast budyniu, ciasto można przykryć bitą śmietaną – na przykład w sprayu. Jeśli zaś ktoś nie przepada za wiórkami kokosowymi, ciasto na lato można posypać startą mleczną lud deserową czekoladą. Takie ciasto nadaje się idealnie zarówno do kawy, jak i schłodzonej lemoniady.

Przepis na szybką lemoniadę:

  • miód lub cukier
  • 3 cytryny
  • woda
  • imbir

Gotujemy wodę z sokiem z cytryny (wszystkie proporcje dobieramy do smaku) oraz imbirem. Dosładzamy cukrem lub miodem. Po ostudzeniu schładzamy! Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.