Królik w kilku odsłonach – wykwintne i dietetyczne danie

Wiele osób będących na diecie zastanawia się, czy istnieją jakieś wykwintne potrawy, które byłyby jednocześnie niskokaloryczne. Czy zawsze podczas rodzinnych uroczystości trzeba zawieszać dietę, by spróbować czegoś pysznego? Otóż nie. Jednym z mięs, które jednoznacznie kojarzą się z wykwitną kuchnią, a jednocześnie jest lekkie i dietetyczne, jest mięso z królika. Zawiera zaledwie 4-8% tłuszczu, ale znacznie więcej dobrych kwasów tłuszczowych, w tym linolowego i alfa linolenowego niż wołowina lub wieprzowina. Dobrze przyrządzony królik duszony to potrawa niezwykle elegancka, a jednocześnie zdrowa i delikatna. Poznaj najlepsze przepis na królika w różnych odsłonach!

Przepisy na królika na wyjątkowe okazje

Wiele osób lubi podawać dobrze przyrządzone mięso w towarzystwie delikatnych warzyw korzeniowych. Dlatego przedstawiamy niezwykle prosty przepis na duszonego królika z marchewką. To świetne danie na obiad lub kolację, można je podawać z ziemniakami lub saute.

Duszony królik z marchewką

SKŁADNIKI:

  • królik – ½ sztuki;
  • marchew – 2 sztuki;
  • cebula czerwona – 1 sztuka;
  • cebula zwykła – 2 sztuki;
  • czosnek – 4 ząbki;
  • rozmaryn świeży – 2-3 gałązki;
  • tymianek suszony – 1 łyżeczka;
  • śmietana 18% – 3 łyżki stołowe;
  • sól, pieprz do smaku;
  • olej do smażenia.
królik - dodatki - cebula i marchew

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Mięso królika myjemy i osuszamy, następnie dzielimy na części. Opruszamy solą i pieprzem.
  2. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki.
  3. W garnku rozgrzewamy olej i lekko podsmażamy mięso. Następnie wlewamy dwie szklanki wody, dodajemy tymianek i rozmaryn i całość dusimy przez około 1 godzinę.
  4. Następnie dodajemy pokrojone warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy kolejne 30 minut.
  5. Na koniec śmietanę rozrabiamy z kilkoma łyżkami sosu (by uniknąć jej zwarzenia) i dodajemy do potrawy. Czekamy do ponownego zagotowania. Na koniec doprawiamy do smaku. Gotowe!

Inny ciekawy przepis na królika w z marchewkami znajdziesz na stronie https://www.philipiakmilano.pl/przepis,20

Innym ciekawym daniem przyrządzanym z mięsa królika są roladki. Nie tylko jest bardzo smaczne, ale też efektownie wygląda na stole. Sprawdzi się jako niedzielny lubi świąteczny obiad, ale też jako romantyczna kolacja we dwoje. Sprawdź!

Roladki z królika

SKŁADNIKI:

  • comber  królika – 2 sztuki (około 800 gram);
  • wędzony boczek w cienkich plastrach – 80 gram;
  • szalotka – 2 sztuki;
  • masło klarowane – 2 łyżki stołowe;
  • oliwa – 3 łyżki stołowe;
  • czosnek – 1-2 ząbki;
  • tymianek świeży – 6 gałązek;
  • sól, pieprz do smaku.
czosnek i tymianek - najlepsze dodatki do dania - królik z warzywami

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Comber z królika myjemy osuszamy, pozbywamy się błonek i opruszamy solą i pieprzem.
  2. Na fragmencie folii spożywczej układamy trzy plastry boczku, na nich układamy comber, następnie zawijamy je w roladki i zawijamy ciasno folią. Wstawiamy na około 30 minut do lodówki.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy do niego przekrojoną szalotkę, rozgnieciony ząbek czosnku i tymianek. Smażymy roladki rozwinięte z folii.
  4. Roladki obsmażamy delikatnie z każdej strony, następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 – 170 stopni na jakieś 10-15 minut.
  5. Gotowe roladki możemy podać z piure ziemniaczanym, z sosem lub warzywami. Gotowe!

Choć to mniej dietetyczna wersja, z pewnością jest przepyszna, a w niewielkich ilościach nie zaszkodzi nikomu, nawet osobom na diecie. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.