Lemoniady – ochłoda na upalne dni! 3 przepisy

Lemoniada, to bez wątpienia jeden z najbardziej charakterystycznych smaków lata. W upalne, wakacyjne dni, to właśnie ten napój z dużą ilością kostek lodu chłodzi najszybciej i najskuteczniej. Poniżej znajdziecie trzy łatwe i jakże smaczne przepisy na letnią lemoniadę, którą pokochają zarówno duzi jak i mali.

Obłędnie cytrynowa lemoniada

Głównym składnikiem każdej lemoniady jak nazwa wskazuje jest cytryna, która jest z kolei jest źródłem witaminy C. Poniżej klasyczny przepis na domowa, bardzo cytrynową i orzeźwiającą lemoniadę.

Składniki:

  • Cztery cytryny;
  • Jedna pomarańcz;
  • Garść świeżej mięty;
  • 100 gram cukru
  • Jeden litr wody niegazowanej (jeśli lubimy wodę gazowaną możemy ją wymieszać pół na pół z wodą niegazowaną).

Przygotowanie:

Z cytryn i pomarańczy dokładnie wyciskamy sok, a następnie odcedzamy go przez sitko, aby pozbyć się pestek. Świeże listki mięty ucieramy z cukrem w moździerzu lub w wysokim naczyniu, a wtedy używamy łyżki. Przecedzony sok z cytryn i pomarańczy przelewamy do większego dzbanka, dodajemy utartą z cukrem mięte i dolewamy wodę. Tak przygotowaną lemoniadę chłodzimy w lodówce, a jeśli nie mamy na to czasu dodajemy kilka kostek lodu.

Soczyście owocowa lemoniada

Do przygotowania lemoniady oprócz cytryny i innych owoców cytrusowych warto wykorzystać także inne sezonowe lub bardziej tropikalne owoce np. arbuza i granat.

Składniki:

  • Ćwiartka arbuza;
  • Połowa granatu;
  • Jedna cytryna;
  • Litr wody niegazowanej

Przygotowanie:

Cytrynę wyciskamy i przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Owoc granatu przekrajamy na połowę i z jednej części za pomocą łyżeczki wyjmujemy nasiona i przekładamy do oddzielnej miseczki. Następnie za pomocą blendera (najlepiej kielichowego) rozdrabniamy arbuza i pozostałe składniki.

Lemoniadę  przelewamy do szklanek, w których wcześniej umieszczamy pokruszony lód. Na koniec do każdej ze szklanki dodajemy nasiona granatu.

Oryginalna lemoniada z bazylią

Lemoniada z dodatkiem bazylii to niezwykle oryginalne, smaczne i orzeźwiające połączenie, nadające wytrawnego aromatu. Taka lemoniada będzie świetnym dodatkiem do obiadu czy kolacji w ogrodzie.

Składniki:

  • Litr wody;
  • Dwie cytryny;
  • Trzy łyżki miodu;
  • Kilka gałązek świeżej bazylii.

Przygotowanie:

Wyciskamy sok zj cytryny, a następnie odcedzamy go. Następnie rozdrabniamy listki świeżej bazylii w moździerzu lub w za pomocą blendera. Sok z cytryny i rozdrobnioną bazylię łączymy z wodą i miodem, mieszamy do momentu rozpuszczenia się miodu. Do dzbanka z lemoniadą dorzucamy kilka kostek lodu. Warto pozostawić kilka listów bazylii  oraz kilka plastrów cytryny do dekoracji szklanek.

Domowa lemoniada będzie nie tylko pysznym chłodzącym napojem, który przyjemnie orzeźwi ciało, ale również nawodni nasz organizm. W czasie letnich upałów musimy pamiętać o regularnym uzupełnianiu płynów, nie można dopuścić do odwodnienia organizmu. Lemoniada z dodatkiem soku z cytryny i innych owoców oraz ziół pełni rolę izotoniku, który nawodni organizm i uzupełni poziom minerałów. Dlatego latem śmiało możemy przygotowywać ją codziennie, a zamiast cukru używać jego zdrowszych zamienników.

Dodaj komentarz