Na grzyby!

Polskie lasy przeżywają prawdziwe oblężenie amatorów grzybobrania. Mi też udało się parę razy być na grzybach. Pamiętajmy jednak, że zbiór grzybów wymaga fachowej wiedzy. Każdy przecież wie, że nie wszystkie grzyby mogą znaleźć się w naszym koszyku. Oto kilka grzybów, które z całą pewnością są jadalne.

Zanim zaczniesz zbierać grzyby

Zbieraj tylko takie grzyby, które są dojrzałe. Tylko dojrzałe grzyby wykształciły te cechy, które odróżniają je od niejadalnych odpowiedników.

Pamiętaj! Wszystkie grzyby trujące mają blaszki pod kapeluszami i… bardzo wiele sobowtórów. Jeśli nie jesteś pewny gatunku, po prostu nie zbieraj. Zawsze trzeba mieć obok siebie doświadczonego grzybiarza.

Na jakie aspekty należy zwracać uwagę? Po pierwsze przyjrzyj się zabarwieniu, porom oraz blaszkom. Po drugie duże znaczenie mają niuanse w budowie takie, jak pierścienie czy pochwa. Jeżeli nie jesteś „leśnym wygą”, miej zawsze przy sobie atlas grzybów. Są grzyby jadalne, które bardzo łatwo pomylić z trującym sobowtórem. Takim przykładem jest kania – podobna do muchomora sromotnikowego.

Niektóre jadalne grzyby

Borowik

Nazywany inaczej „królem lasu”. Borowik ma mięsisty kapelusz (od 5-24cm). Powierzchnia kapelusza jest brązowa, zaś pory pod kapeluszem są białe lub żółtawozielone. Po przekrojeniu borowik jest biały.

Podgrzybek

Podgrzybek posiada brunatny kapelusz o średnicy ok. 2-17cm. Pod spodem widnieją żółtawe pory. Jeśli w jakimś miejscu podgrzybek jest uszkodzony, wówczas zmienia tam swoją barwę na ciemnozieloną.

Maślak sitarz

Maślak sitarz pokryty jest lepką, mazistą skórką. Spód maślaka jest żółtawy.

 

Kurka, czyli pieprznik jadalny

Kurki są żółciutkie, pod spodem kapelusza mają blaszkę. Brzegi kapelusza nieco postrzępione.

Koźlarz czerwony

Posiada gruby i gładki kapelusz o barwie czerwono-pomarańczowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.