Naczynia Philipiak – jak prawidłowo dbać o najlepsze garnki

Rozważasz zakup wysokiej jakości garnków do zdrowego gotowania marki Philipiak, a może już jesteś ich właścicielem i zastanawiasz się jak ich prawidłowo używać? Oto najważniejsze zasady gotowania i konserwacji naczyń tego producenta.

Jeśli marzysz o zdrowym i ekonomicznym, a do tego przyjemnym gotowaniu, wybór naczyń Philipiak to jedna z najlepszych decyzji, jakie możesz podjąć. Przyrządzanie posiłków za pomocą produktów tej marki daje gwarancję bezpieczeństwa dla zdrowia i możliwość gotowania pysznych i dietetycznych dań przy niewielkim wysiłku. Warto jednak pamiętać, że nawet najlepsze garnki będą nam dobrze i długo służyć, o ile będziemy z nich prawidłowo korzystać. O czym powinni pamiętać wszyscy właściciele naczyń Philipiak?

Jak myć naczynia Philipiak?

Produkty tej marki można myć każdym środkiem czyszczący. Producent zaleca stosowanie specjalnego mleczka, które umożliwia usunięcie każdego zabrudzenia. Jednak do mycia można używać zwykłego płynu oraz domowych metod usuwania brudu i osadów: cytryny i octu.

Mycie w zmywarce

Naczynia marki Philipiak można myć w zmywarce, jednak bardzo ważne jest odkręcenie termostatów i ręcznie malowanych uchwytów. W przeciwnym razie te elementy mogą ulec uszkodzeniu. Do zmywarki nie powinno się także wkładać pokrywy szybkowaru, na której znajdują się zawory ciśnieniowe.

Zmiana koloru naczyń

Niekiedy po gotowaniu na naczyniu mogą pojawić się białe lub jasne plamy, ale, jak zapewnia producent, jest to jedynie wynik stosowania słabej jakości wody. Takie plamy można zmyć wodą z octem w proporcji 5:1. Jeśli po pierwszym użyciu naczynia ściemniały, oznacza to, że nie były dokładnie umyte po zakupie. Ciemny nalot nie ma jednak negatywnego wpływu na zdrowie i jakość potraw.

Gotowanie bez tłuszczu i smażenie na patelni Philipiak

Jedną z najważniejszych zalet naczyń Philipiak jest możliwość gotowania bez tłuszczu. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę, że w ten sposób nie da się zrobić wszystkich potraw. Niewielka ilość tłuszczu jest niezbędna np. do przyrządzenia naleśników, kotletów panierowanych, jajecznicy. Aby nie przypalić potrawy, producent zaleca stosowania tzw. filtru olejowego. Minimalnej ilości tłuszczu, rozprowadzonej po powierzchni patelni pędzelkiem.

Philipiak - patelnie i naczynia, na których ugotujesz zdrowo i bezpiecznie

Pieczenie w naczyniach Phlipiak

Choć nie wszyscy posiadacze garnków tego producenta zdają sobie z tego sprawę, w produktach Philipiak można piec! Niektóre z naczyń do gotowania mają specjalne kształty, odpowiednie do pieczenia, np. mięsa. Jak to robić prawidłowo? Do pieczenia można użyć każdego naczynia Philipiak, jednak wcześniej trzeba odkręcić wszystkie elementy, które nie są odporne na wysokie temperatury, takie jak termometry i uchwyty. Warto wiedzieć, że w garnkach i na patelniach Philipak można piec bez piekarnika. Służy do tego m.in. zestaw Lasagner, ale do pieczenia można także wykorzystać standardową patelnię lub inne naczynie.

Więcej porad o konserwacji, najlepsze naczynia, np. Philipak patelnia i poszczególne rodzaje garnków można obejrzeć tutaj: http://www.philipiaksalony.pl/produkty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.