Nietolerancja fruktozy – dieta

Nietolerancja fruktozy, to niewłaściwa reakcja organizmu po spożyciu cukru owocowego. Powoduje ona szereg dolegliwości, które mogą utrzymywać się przez długi czas. Wyróżnia się dwa typy nietolerancji fruktozy, a mianowicie zespół złego wchłaniania fruktozy i wrodzona fruktozemia, która ma podłoże genetyczne.

Nietolerancja fruktozy – objawy

Fruktozemia daje o sobie znać już w pierwszych miesiącach życia, po wprowadzeniu produktów słodzonych sacharozą do diety niemowląt oraz u dzieci karmionych piersią, które otrzymują soki owocowe i produkty z dodatkiem owoców. Niemowlęta, które chorują na frukozemię, są apatyczne i senne, pojawia się u nich hipoglikemia oraz drgawki i omdlenia, wymioty, powiększa się również wątroba. Może także pojawić się żółtaczka i krwotoki. Zbyt późno zdiagnozowana frutozemia może być niebezpieczna dla życia.

Natomiast  w przypadku zespołu złego wchłaniania fruktozy pojawiają się następujące objawy: bóle brzucha, wzdęcia, nudności, wymioty, zaparcia lub biegunka, nadmierna ilość gazów. Bardzo często pojawia się uczucie zmęczenia i złe samopoczucie, brak apetytu, utrata wagi i anemia. Symptomy uczulenia na fruktozę bywają często niejednoznaczne i utrudniają postawienie właściwej diagnozy. Nietolerancja fruktozy jest schorzeniem indywidualnym, dlatego też każda osoba ma inny próg nietolerancji. U niektórych pacjentów zjedzenie niewielkiej ilości owoców powoduje natychmiastowe dolegliwości, a u innych dopiero większa porcja fruktozy wywołuje dokuczliwe objawy.

Nietolerancja fruktozy – dieta

Fruktozemia dieta przy tej chorobie, musi być bardziej restrykcyjna niż przy zespole złego wchłaniania fruktozy. W przypadku tej pierwszej cukier owocowy musi zostać całkowicie wyeliminowana z jadłospisu cierpiących na tą chorobę osób. Nieprzestrzeganie zasad takiej diety może doprowadzić do niewydolności nerek i wątroby, co zagraża życiu.

Natomiast w przypadku nietolerancji fruktozy dieta nie jest tak ścisła, można spożywać niektóre owoce i produkty zawierające cukier owocowy, oczywiście w ograniczonych ilościach. Przy nasilonych objawach uczulenia na fruktozę, jadłospis musi być uboższy o owoce. Warto pamiętać, że fruktoza w warzywach jest również szkodliwa. Należy ograniczyć spożywanie takich warzyw jak: pomidory, cebula, kapusta, brukselka, dynia i fasolka szparagowa, groch oraz fasola. Z diety trzeba jednak wyeliminować: ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, ogórki i rzodkiewkę. Słodzenie zwykłym cukrem należy zastąpić glukozą lub innymi zdrowymi zamiennikami cukru, które nie zawierają fruktozy.

Przy fruktozemii i uczuleniu na fruktozę, należy unikać owoców drobnopestkowych jak: jabłka, gruszki, arbuzy, melony, papaje, a także owoców suszonych. Nie należy spożywać również przetworów owocowych: dżemów, musów, soków, syropów itp. Miód też nie jest zalecany, podobnie jak jogurty owocowe. Warto stosować także ogólne zasady zdrowego odżywiania i gotowania.

A o tym jak i w czym zdrowo gotować dowiemy się z tego artykułu: http://www.najwyzszajakosczycia.pl/dbaj-o-zdrowie.html.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.