Obiady czwartkowe – historia lubi się powtarzać

Obiady czwartkowe mogą kojarzyć się jedynie z historią, czyli wystawnymi spotkaniami organizowanymi przez króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Na takich obiadach regularnie spotykali się artyści oraz naukowcy, by dyskutować o sztuce, nauce oraz sytuacji na świecie. Jednak to nie oznacza, że podobnego rodzaju inicjatywy już nie istnieją. Teraz po prostu wyglądają odrobinę inaczej, niż miało to miejsce w przyszłości. Jednak idea pozostaje ta sama.

Obiady czwartkowe

Za nową wersję obiadów czwartkowych odpowiedzialna jest marka Philipiak. To producent garnków, który znany jest na całym świecie i nie ma tutaj ani grama przesady. Naczynia Philipiak sprzedawane są bowiem nie tylko w Polsce, ale praktycznie w każdym większym kraju. Wszystko dlatego, że te wyróżniają się jakością oraz dbałością o szczegóły. Jednak marka nie poprzestaje na tym, by tylko tworzyć naczynia. Chce zadbać także o to, by jej klienci byli zdrowsi. Stąd też pojawił się pomysł na to, by przywrócić idee obiadów czwartkowych.

Co stoi za tym projektem?

Dziś można spotykać się w różny sposób oraz dyskutować o tym, o czym się tylko chce. Jednak takie zorganizowane spotkania, którym patronuje Philipiak, to coś więcej, niż tylko miłe spotkanie w doborowym towarzystwie. W przypadku tylko obiadów czwartkowych chodzi bowiem o mocne promowanie zdrowego trybu życia, ale w różnych jego aspektach, nie tylko tych kuchennych. Owszem, podczas takich spotkań przygotowuje się zdrowe dania pod okiem najlepszych kucharzy w Polsce (m.in. Karola Okrasy), ale także przekazuje się wiedzę.

obiady czwartkowe

Chodzi o edukacje w zakresie zdrowego odżywiania się, tego jak prawidłowo stworzyć menu odpowiednie dla najmłodszych czy nawet o chorobach zależnych od diet. Nad wszystkim czuwają oczywiście odpowiedni specjaliści, a wśród nich dietetycy oraz sami kucharze. Jednak spotkania czwartkowe mają jeszcze jedną ważną cechę, a mianowicie pomagają najpotrzebniejszym. Podczas tych spotkań zbierane są środki finansowe, które następnie trafiają na konto Fundacji Akogo?. Ta zaangażowana jest w pomoc dla dzieci z Kliniki Onkologii Instytutu „Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka”.

Kto bywa na takich spotkaniach?

Goście obiadów czwartkowych to osoby, które można znać z pierwszych stron gazet. Wśród nich znajdziemy oczywiście Karola Okrasę, czyli światowej klasy kucharza, który jest ambasadorem tych spotkań. Jednak na liście gości znaleźli się dotychczas także Julia Pietrucha, Magdalena Wójcik, Monika Mrozowska czy Małgorzata Foremniak. Widać więc, że na obiadach czwartkowych pojawia się sama „śmietanka”.

Jednak na takich spotkaniach pojawiają się także zaproszeni przez markę fani. Uczestnictwo można było wygrać w różnego rodzaju konkursach, gdzie dostawało się zaproszenie. Obiady czwartkowe w tej formie to połączenie przyjemnego z pożytecznym, a jednocześnie prawdziwa misja. To dobrze, że tego typu inicjatywy dalej istnieją i są prowadzone. W końcu coś dobrego, o czym można mówić i to nie tylko w czwartki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.