Pieczona kaczka z gruszkami

Pieczona kaczka z gruszkami to świetne danie, jeżeli zaprosiliśmy na obiad gości. Należy podkreślić, że dobrze wypieczona kaczka to taka, od której mięso bardzo łatwo odchodzi od kości. Kaczkę najlepiej jest piec w naczyniu żaroodpornym. Poznaj przepis na pyszną kaczkę z gruszkami.

Składniki:

  • Kaczka o wadze około 2 kilogramów
  • Łyżka suszonego lubczyku
  • Łyżka suszonego rozmarynu
  • Sól, pieprz
  • Łyżka masła
  • 3 gruszki
  • Dżem z żurawiny

 

Wykonanie:

Na samym początku musimy kaczkę natrzeć solą, posypać pieprzem i ziołami. Roztapiamy masło i nacieramy kaczkę. Do środka można włożyć pokrojoną na ćwiartki gruszkę (wykroić gniazda nasienne). Piekarnik rozgrzewamy do około 200 stopni Celsjusza. Kaczkę wkładamy do żaroodpornego naczynia i przykrywamy pokrojonymi w ćwiartki gruszkami. Pieczemy mięso około 2 godzin. Po godzinie przekręcamy kaczkę na drugą stronę. Upieczoną kaczkę kroimy i możemy podawać z dżemem z żurawiny.

Smacznego!

 

Wszystkie zdjęcia pochodzą ze strony pixabay.com.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.