Pietruszkowy dorsz

Każdy bardzo dobrze wie, że częste spożywanie ryb jest dla organizmu niezwykle zbawienne. Dzieje się tak, gdyż składniki zawarte w rybach odżywiają ciało i wpływają pozytywnie na kondycję fizyczną oraz psychiczną.

Wartości odżywcze dorsza

Dorsz szczyci się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Słynie przede wszystkim z wysokiej zawartości białka, a także kwasów omega-3. Tego typu składniki mają dobroczynny wpływ na układ krwionośny – poprawiają prawidłowe funkcjonowanie serca. Warto wiedzieć, że w 100 gramach dorsza znajdziemy aż 18 gram pełnowartościowego białka. Ponadto w 100 gramach dorsza znajdziemy: 203mg fosforu, 54 mg sodu, 413mg potasu, 16 mg wapnia, 0,23g kwasów wielonienasyconych tłuszczowych itp. Dorsz to także cenna skarbnica witamin; w szczególności obfituje w witaminę A, D3 oraz witaminę B12.

Poznaj przepis na pysznego dorsza z pesto pietruszkowym

Przepis ten jest autorstwa Karola Okrasy i pochodzi z książki: „Przepisy Karola i Doroty na ryby i owoce morza. Ryby są super!”.

Składniki:

Pesto pietruszkowe:

  • 34 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ pęczka natki posiekanej pietruszki
  • ½ pęczka kolendry
  • 50g pistacji
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w plastry

Dorsz:

  • 1 kilogram filetów z dorsza
  • biały pieprz mielony
  • 1 łyżeczka roztartego w moździerzu kminku
  • łyżka mąki pszennej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Składniki na pesto miksujemy za pomocą blendera i przekładamy do miseczki.

Filety z dorsza należy umyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Mięso doprawiamy pieprzem i roztartym kminkiem. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Dorsza możemy podać na pieczonych ziemniakach, polanego oczywiście pietruszkowym pesto.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.