Pizza w stylu nowojorskim

Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Nic dziwnego, że stała się nieodłącznym atrybutem na planach filmów i seriali. Zwłaszcza tych amerykańskich. Jednym z symboli Nowego Jorku jest kawałek pizzy. Jaka jest pizza w stylu nowojorskim? Czy umiesz ją rozpoznać?

Pizza na planie

Wszyscy znają kultowy serial o paczce „Przyjaciół” z Nowego Jorku. Pizza i pudełka po niej pojawiały się w nim wielokrotnie. Ross nawet próbował poderwać dziewczynę, która dostarczała ten pyszny krążek. A pamiętacie może, czym się zajadały „Wojownicze Żółwie Ninja”? Tym czterem mistrzom wschodnich sztuk walki pizza dodawała sił do boju. Pewnie mało kto wie, że Julia Roberts debiutowała w filmie „Mystic Pizza” o małej, lokalnej pizzerii, jakich jest mnóstwo na każdym rogu w Nowym Jorku. W filmie „Kevin sam w domu” bohater musi się nieźle napracować, by dostarczyciel pizzy nie nabrał podejrzeń, że dziecko jest samo.

Pizza nowojorska – jak ją rozpoznać?

Tradycyjny placek z Nowego Jorku opiera się na kilku zasadach. Ciasto z wysokoglutenowej mąki i nowojorskiej wody z okolic metra musi być wyrabiane ręcznie. Następnie cieniutko rozwałkowane w kształt koła o średnicy 45 cm. Bazą staje się warstwa sosu pomidorowego i sera mozzarella. Inne składniki układa się bezpośrednio na nim. Za typowe przyprawy uważa się: oregano, parmezan, czosnek, płatki papryczki chili. Po upieczeniu pizzę kroi się na 8 kawałków. Do jedzenia składa się je na pół. Dodatki nie spadają, a tłuszcz z sera nie kapie po rękach. Kawałek pizzy uznawany jest za uliczny fast food.

Skąd pizza w Ameryce?

W 1905 roku Gennaro Lombardi otworzył pierwszą amerykańską pizzerię w Nowym Jorku. Kucharz pochodził z Neapolu. Najpierw prowadził sklep spożywczy, następnie spróbował swoich sił w gastronomii. Pizza w lokalu kosztowała 5 centów, jednak wielu nie mogło sobie na nią pozwolić, dlatego zaczęto sprzedawać ją na kawałki. W 1924 roku Antonio Totonno Pero, wieloletni współpracownik Lombardiego, otworzył pizzerię „Totonno’s na Coney Island. I tak moda na pizzerie zaczęła rosnąć. W Polsce nie mamy pizzy charakterystycznej dla danego miasta. Jednak mamy niezwykle bogate menu w wielu pizzeriach. Każdy może znaleźć swój ulubiony smak.

Zdjęcia:

https://pixabay.com/pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.