Pomysł na skrzydełka z kurczaka

Skrzydełka z kurczaka to wspaniała potrawa nadająca się zarówno na obiad, jak i kolację. Taki przysmak sprawdzi się na imprezie domowej oraz na wieczorze filmowym. Delikatne mięso i aromat mogą się różnić – w zależności od sposobu przyrządzania. Poznaj kilka przepisów, dzięki którym pokochasz skrzydełka z kurczaka.

 

Duszone skrzydełka z kurczaka

Składniki:

  • kilogram skrzydełek
  • główka czosnku
  • papryka w proszku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Na samym początku musimy dokładnie umyć skrzydełka, dodajemy do nich olej rzepakowy i czosnek pokrojony w talarki. Całość posypujemy papryką.

Następnie smażymy skrzydełka przez około 4 minuty na patelni i podlewamy 0,5 litra wody. Przykrywamy patelnię przykrywką. Dusimy przez około 30 minut tak, aby powstał gęsty sos.

Skrzydełka duszone z warzywami

Składniki:

Takie same, jak w przepisie powyżej. Do naszych skrzydełek, do duszenia, dodajemy startą na tarce marchewkę (2 marchewki), pietruszkę (1 pietruszkę) oraz małego selera. Aby podkreślić smak warzywny, możemy do sosu dodać łyżkę ulubionej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego.

Pieczone skrzydełka z kurczaka

Składniki:

  • 15 skrzydełek z kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • łyżeczka imbiru
  • łyżeczka chilli (jeśli ktoś lubi ostre potrawy)

Przyrządzenie:

Skrzydełka myjemy dokładnie i osuszamy. Każde kroimy na trzy części. Składniki marynaty dokładnie mieszamy ze sobą. Skrzydełka powinny być marynowane przez co najmniej godzinę. Pieczemy skrzydełka w 180 stopniach Celsjusza.

Skrzydełka z kurczaka w cieście

Składniki:

  • 15 skrzydełek
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • sól, pieprz, imbir lub jakieś inne ulubione przyprawy
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Skrzydełka mieszamy z ulubionymi przyprawami i odstawiamy na około godzinę. Przygotujemy ciasto. Do mąki dosypujemy imbir, sól i pieprz. Wbijamy jajka i wszystko mieszamy. W ten sposób powstanie nam ciasto, które musi być gładkie i nieco gęstsze niż na naleśniki. Następnie skrzydełka maczamy w cieście i smażymy do uzyskania złotego koloru.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.