Przepis na sos grzybowy z podgrzybków

Z uzbieranych podgrzybków postanowiłam przyrządzić sos grzybowy. Taki sosik sprawdza się i do ziemniaczków, i do makaronu… i do ryżu. Zapraszam 😊

Składniki:

  • 1,5 kg podgrzybków
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • śmietana 12%
  • pieprz, sól
  • liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:

Na samym początku musimy dokładnie oczyścić i pokroić grzyby. Następnie przelewamy grzyby dwa razy wrzątkiem. Wkładamy do lekko osolonej wody. Kiedy woda zacznie wrzeć, wówczas gotujemy grzybki przez ok. 3 minuty. Wlewamy grzyby do sita i przelewamy je zimną wodą. Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na patelni. Grzyby i cebulę przekładamy do garnka, dolewamy około dwóch szklanek wody. Przeciskamy przez praskę czosnek. Wkładamy dwa listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Solimy i pieprzymy do smaku. Po ok. 20 minutach dolewamy śmietanę (wcześniej, w innym garnuszku rozrabiamy śmietanę z gorącym sosem). Całość musimy zagotować. Na koniec można jeszcze potrzymać sos przez ok. 15 min. na wolnym ogniu.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.