Przepis na wielkanocny mazurek

Święta Wielkanocne za pasem. Trzeba przygotować wielkanocne słodkości na stół. Z Wielkanocą kojarzy się przede wszystkim mazurek.

Historia mazurka

Dlaczego akurat na wielkanocnym stole znajduje się to ciasto? Warto podkreślić, że od dawna uważamy to ciasto za nasz narodowy przysmak. Tradycja wypiekania mazurka przywędrowała do nas prawdopodobnie z Turcji. Symbolika ciasta związana jest oczywiście z czasem Wielkiego Postu, a ściśle mówiąc – z jego końcem. Po czterdziestu dniach postu nagrodą są właśnie mięsne i słodkie potrawy.

Ciasto jest różnorodne i każda gospodyni ma na nie swój sposób.

Przepis na mazurek cytrynowy

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 150 g kostki masła do pieczenia
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru

Składniki na masę cytrynową:

  • 80 g cukru pudru
  • 80 g masła do pieczenia
  • skórka i sok z dwóch cytryn

Składniki na dekorację:

  • kandyzowane plastry cytryny
  • płatki migdałowe

Wykonanie:

Mąkę i masło siekamy nożem. Dodajemy cukier, sól oraz wodę. Zagniatamy, zawijamy w folię i chłodzimy przez 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu tak, by wyszedł nam prostokąt o wymiarach: 18 x 28 cm. Ciasto wkładamy do formy. Pozostałe ciasto jeszcze raz zagniatamy i robimy z niego długi wałeczek. Wykładamy na spód w foremce tworząc rant. Lekko dociskamy i nakłuwamy widelcem. Pieczemy następnie w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Otartą skórkę z cytryny i sok przekładamy do małego garnka. Dodajemy roztrzepane jajka i dokładnie mieszamy. Później dorzucamy cukier puder i kostkę masła. Masę podgrzewamy w tak zwanej kąpieli wodnej dotąd, aż zacznie gęstnieć. Staramy się nie zagotować całości. Gotową masę studzimy i wykładamy na podpieczony spód. Dekorujemy kandyzowaną cytryną i płatkami migdałów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.