Sezon grillowy trochę inaczej

Jeśli masz już dość tradycyjnej karkówki i kiełbasy na grilla, wybierz cukinię. Dobrym pomysłem jest także ryba. Zachęcam do przeczytania artykułu, z którego dowiesz się: w jaki sposób przyrządzić cukinię, aby zachwyciła swym smakiem nawet tego najbardziej zatwardziałego mięsożercę oraz która ryba sprawdzi się na grillu najlepiej?

Cukinia

Musisz wiedzieć, że sezon grillowy to idealny czas, aby spróbować cukinii. Świeża cukinia smakuje z grilla najlepiej. Co musimy zrobić, aby cukinia zachwyciła smakiem wszystkich naszych gości? Po pierwsze zadbaj o odpowiednie przyprawy Przyda nam się bazylia, czosnek granulowany, tymianek, cebula prażona i oliwa z oliwek. Jeśli lubisz potrawy na ostro, możesz wykorzystać pieprz lub suszone papryczki chilli. Cukinię trzeba dokładnie umyć i odkroić końcówki z obu stron. Warzywo kroimy wzdłuż, w paski. Następnie obtaczamy cukinię w przyprawach. Dodajemy również oliwę z oliwek. Tak przygotowaną potrawę grillujemy, przewracając co jakiś czas.

Jaką rybę należy wybrać na grilla?

Zdecydowanym plusem dla głodomorów będzie z pewnością to, że ryba wymaga krótszego grillowana niż mięso. Przyrządzona na grillu ryba smakuje wspaniale. Jaką rybę musisz wybrać? Sprawdzi się tutaj zasada: im ryba świeższa, tym lepsza. Ryba po głębokim mrożeniu słabo nadaje się na grilla. Niestety, przez głębokie mrożenie ryba traci swoje walory smakowe. Na grilla wybierajmy rybę z mniejszą ilością ości. Dobry na grilla jest dorsz. To ryba soczysta, aromatyczna i zdrowa. Pamiętaj, że ryba idealnie komponuje się z grillowanymi warzywami… na przykład z cukinią. Ponadto możesz dowolnie skomponować swój posiłek. Nie zapomnij o pysznych, grillowanych ziemniaczkach.

 

Zdjęcia pochodzą z pixabay.com.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.