Spróbuj kofoli…

Walory korzenia lukrecji gładkiej są już nam znane od starożytności. Pierwsze zapiski o tej roślinie pochodzą z 3000 lat p.n.e. i pochodzą z Cin. To właśnie chiński cesarz Shen Nung uznał lukrecję za roślinę leczniczą.

300 lat p.n.e. botanik Teofrast opisywał marsze żołnierzy Aleksandra Wielkiego, którzy potrafili długo wędrować bez wody, gdyż korzeń lukrecji posilał i gasił pragnienie.

Lukrecja w Europie

Należy podkreślić, że w Europie Zachodniej i Środkowej lukrecja pojawiła się stosunkowo późno, bo w XV wieku. Odpowiedzialni za to są benedyktyni. Natomiast w drugiej połowie XVIII wieku angielski aptekarz George Dunhill po raz pierwszy spożył lukrecję w formie smakołyku, a nie jako lekarstwo. Słodkości lukrecjowe są szczególnie popularne w Szwecji, Holandii czy w Islandii.

Jak wygląda lukrecja?

Korzeń lukrecji posiada jasnożółty odcień i dosyć szorstką powłokę. Ponadto jest słodki lekko palący. W lukrecji znajdziemy saponiny i sole kwasu glicyryzynowego. Ciekawostką jest, że od słowa ‘lukrecja’ pochodzi wyraz ‘likier’.

Właściwości lukrecji

Lukrecja może być zamiennikiem cukru; wówczas stosuje się sproszkowaną formę rośliny. Tak, jak wyżej wspomniano, lukrecja słynie z wielu właściwości zdrowotnych. Zaliczymy do nich między innymi działanie: antyalergiczne, immunostymulujące, wykrztuśne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antyobrzękowe, moczopędne, łagodzące podrażnienia, przeciwbakteryjne oraz antyoksydacyjne.

Kofola…

Lubisz colę, ale wiesz, że nie wpływa pozytywnie na Twój organizm? Zawsze możesz spróbować kofoli. To czeski odpowiednik coli – napój z ziół i owoców, gdzie jednym ze składników jest właśnie lukrecja. Kofola zawiera około 30 procent mniej cukru niż cola.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.