Szybkowary – dlaczego warto mieć je w domu?

Gotowanie potrafi być bardzo czasochłonne, a nie zawsze dysponujemy odpowiednią jego ilością, aby ugotować pyszny obiad, na który właśnie mamy ochotę. Dlatego szczególnie osobom zabieganym polecamy, jakże stary wynalazek, który obecnie znów stał się niezmiernie popularny – czyli szybkowar.

Szybkowar – a co to takiego?

Szybkowary swoim wyglądem przypominają normalne garnki, jednak różnią się od nich pokrywą, która bardzo szczelnie zamyka naczynie. Dzięki takiej pokrywie, para wodna nie ma możliwości wydostania się na zewnątrz i krąży wewnątrz garnka, a potrawy w ten sposób gotują się szybciej. Pokrywa w szybkowarach składa się z zaworu ciśnieniowego, który uwalnia nadmiar pary. Znajduje się też w niej mały punkcik, który jeśli jest schowany oznacza brak odpowiedniego ciśnienia, a uniesiony – że w garnku wytworzyło się ciśnienie. Pokrywa i garnek wyposażone, są w też specjalne zabezpieczenia, zazwyczaj jest to przycisk zabezpieczający. Nowoczesne szybkowary posiadają również w specjalne termometry i wskaźniki, które informują o powstałym ciśnieniu. Naczynia te, trzeba zamykać i otwierać według instrukcji, dzięki temu unikniemy bolesnych oparzeń. Szybkowar, to dosyć stary wynalazek, pierwszy powstał w 1679 roku, a jego autorem był Denis Papin.

Szybkowary dla kogo?

Szybkowary to naczynia, które znacznie skracają czas gotowanych potraw, co najmniej o jedną trzecią, a nawet dwu lub trzykrotnie. Dzięki nim osoby, które nie mają czasu na gotowanie, nie muszą rezygnować z przygotowywania domowych obiadów. Szybkowar docenią młode i zapracowane mamy, czy pracujący studenci. Świetnie sprawdzają się też przy przygotowaniu przyjęć, czy świątecznych potraw, kiedy musimy przygotować kilka potraw, a jesteśmy czasowo ograniczeni. I tak np. w szybkowarze ziemniaki gotują się 8 minut, zamiast 20, a pieczeń wołowa będzie gotowa po 30 min, a nie po dwóch godzinach.

Jak gotować w szybkowarze?

Gotowanie w szybkowarach jest nie tylko szybkie, ale i bardzo proste. W garnku umieszczamy składniki i zalewamy je wodą, co najmniej ¼ litra lub maksymalnie do 2/3 objętości garnka, następnie stawiamy na ogniu i podgrzewamy, ogrzewana woda paruje i nie znajdując ujścia, podnosi ciśnienie we wnętrzu naczynia, do określonej w konstrukcji wartości. Jeżeli ciśnienie w garnku przekroczy wartość, otwiera się zawór bezpieczeństwa, uwalniając nadmiar pary, sygnalizując to charakterystycznym gwizdem.

Jak wybrać szybkowar?

Wybór garnków do szybkiego gotowania jest bardzo duży. Jednak szybkowar, szybkowarowi nie jest równy. Warto wybrać naczynie wysokiej jakości, wykonane z solidnych materiałów, które posłuży nam przez wiele lat. Szybkowary marki Philipak Milano, są w pełni bezpieczne, a do tego pozwalają na zdrowe gotowanie bez użycia soli i tłuszczu. O zaletach szybkowaru Philipiak więcej dowiemy się na: http://www.philipiakmilano.pl/szybkowar. W naszej kuchni powinny pojawić się też inne garnki tej marki, które sprawią że gotowanie będzie prostsze, przyjemniejsze i co najważniejsze zdrowsze. Zestaw naczyń do gotowania Philipiak możemy skompletować według własnych upodobań, a z pełną ofertą zapoznamy się na stronie producenta: http://www.philipiakmilano.pl/milano-classic

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.