3 pyszne dania z zielonych warzyw – przepisy

O tym, że codziennie powinniśmy sięgać po warzywa – wie każdy. I chociaż ich wybór jest spory, to najczęściej należy wybierać warzywa zielone. Wyjaśniamy, dlaczego. Podpowiadamy też, co smacznego można z nich przygotować.

Zalety jedzenia zielonych warzyw

Zielone warzywa nie cieszą się zbytnią popularnością. Przyczyna tkwi w dość gorzkim smaku. Mimo to, powinniśmy przekonać się do częstszego sięgania po nie. Dlaczego? Powodów jest kilka. Oto najważniejsze z nich.

Doskonałe źródło witaminy C

To składnik, który wspiera naszą odporność. Ale również zapobiega zmęczeniu. Pomaga też dbać o zdrowy wygląd skóry.

Niska kaloryczność

Zielone warzywa są niskokaloryczne. Można je więc śmiało chrupać zamiast orzeszków czy chipsów.

Bogate źródło chlorofilu

Ten składnik z kolei jest niezwykle cenny dla naszego organizmu. Przede wszystkim wspiera detoksykację, czyli poprawia kondycję naszej wątroby. Po drugie chroni nas przed chorobami nowotworowymi. Chlorofil wspiera również nasze stawy, zapobiegając stanom zapalnym tych organów.

Wsparcie dla jelit

Zielone warzywa – zwłaszcza te liściaste – to prawdziwe bogactwo błonnika.

Dzięki temu:

  • wspomagają one pracę jelit;
  • ułatwiają procesy trawienne;
  • wspierają pracę wątroby;
  • chronią żołądek.

Pomoc dla oczu

W zielonych warzywach znajduje się też potas. Jest on cenny nie tylko dla serca. Jego korzystny wpływ mogą odczujemy również, gdy mamy problemy ze wzrokiem. To szczególnie ważne, gdy cierpimy na jakieś schorzenia lub wady wzroku. Wtedy zielone warzywa powstrzymają ich postęp.

Pomysły na dania z zielonych warzyw

Wiemy już, dlaczego warto wybierać zielone warzywa. Czas na propozycje dań z ich wykorzystaniem.

Placki z cukinii i selera naciowego

To danie jest nie tylko niezwykle proste w przygotowaniu. Posiada ono jeszcze jedną ważną zaletę – wspiera nasze efekty odchudzania. Czego będziemy potrzebowali, aby przygotować nasze placki?

Lista składników:

  • mąka kukurydziana/orkiszowa lub razowa (względnie może być też pszenna) – 1 szklanka;
  • jajko całe;
  • jedna cukinia;
  • dwie łodygi selera;
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir.

Sposób wykonania:

Krok 1 – mąkę łączymy z jajkiem. Możemy dodać nieco mleka lub wody mineralnej bądź lekko ciepłej przegotowanej. Dzięki temu ciasto na nasze placki nabierze puszystości i odpowiedniej lekko lejącej konsystencji.

Krok 2 – cukinię ścieramy na dużych oczkach. Solimy i odstawiamy na kilka minut na durszlaku. Seler tniemy na niezbyt grube kawałki.

Krok 3 – łączymy cukinię z selerem. Dodajemy pozostałe przyprawy i mieszamy z ciastem.

Krok 4 – rozgrzewamy patelnię z olejem i pieczemy na złoty kolor po obu stronach. Jeśli wolimy wersję „z piekarnika”, wtedy należy go nagrzać do 180 st.C. I piec około 10-15 minut – co jakiś czas przewracając je z jednej na drugą stronę.

Placki najlepiej smakują z jogurtem greckim.

Zapiekanki z zielonej papryki

To kolejna niezwykle banalna w przygotowaniu, a jednocześnie sycąca potrawa.

Do jej przygotowania potrzebujemy następujących składników:

  • duża zielona papryka – lub kilka, jeśli zamierzamy kogoś jeszcze poczęstować;
  • mięso mielone;
  • szpinak – może być mrożony;
  • ser mozzarella;
  • ząbek czosnku;
  • olej;
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, słodka lub wędzona papryka.

Sposób wykonania:

Krok 1 – paprykę dokładnie myjemy. Przecinamy na pół i usuwamy gniazda nasienne.

Krok 2 – na rozgrzanej patelni z olejem umieszczamy szpinak oraz mięso mielone. Całość przyprawiamy.

Krok 3 – farsz ze szpinaku i mięsa mielonego umieszczamy w wydrążonej papryce. Całość posypujemy startą mozzarellą lub kładziemy na wierzch kilka cienkich plasterków.

Krok 4 – nafaszerowaną paprykę pieczemy w temperaturze 180 st. C. przez co najmniej 10 – 15 minut. Aby skórka się zbyt mocno nie przypaliła, możemy umieścić nasze łódeczki paprykowe w folii aluminiowej. Koniecznie nakłuwając ją.

To danie doskonale smakuje podawane z maślanką. Żeby ładniej się prezentowało, możemy paprykę ułożyć na liściach sałaty.

Cukinia w cieście naleśnikowym

Aby przygotować to danie potrzebne będą nam następujące składniki:

  • 1 duża cukinia;
  • 1 jajko – całe;
  • szklanka mąki;
  • pół szklanki mleka;
  • przyprawy – sól, pieprz;
  • pierś z kurczaka;
  • olej rzepakowy.

Sposób wykonania:

Krok 1 – cukinię obieramy i tniemy na niezbyt grube talarki.

Krok 2 – pierś z kurczaka tniemy na dość cienkie plasterki.

Krok 3 – przygotowujemy ciasto z jajka, mąki i mleka.

Krok 4 – cukinię z plasterkiem piersi obtaczamy w cieście i wykładamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy do zrumienienia.

Tak przygotowaną cukinię można zaserwować z sosem jogurtowo-czosnkowym lub jogurtowo-chrzanowym.

Tych kilka dań to tylko proste przykłady tego, w jaki sposób możemy zaserwować w swojej kuchni zielone warzywa. Tak naprawdę możliwości ich wykorzystania jest o wiele więcej. Na przykład możemy ich użyć do przygotowania smacznego koktajlu. Latem będą świetnie smakowały prosto z grilla – nawet bez żadnych mięsnych dodatków. Kiedy jesteśmy na imprezie lub oglądamy serial czy spędzamy czas z książką, możemy sobie chrupać selera naciowego maczając w jogurcie lub sosie jogurtowym. Z zielonych warzyw możemy też przygotować smaczną pożywną zupę.

Leave a Comment