Patelnia stanowi stałe wyposażenie domowej kuchni. Jedne patelnie służą do przyrządzania dań obiadowych, inne wyprofilowane są tak, aby łatwiej można było usmażyć naleśniki. Przeznaczenie patelni jest jednak w tym artykule wątkiem pobocznym. Jakość potraw zależy przede wszystkim od materiału, z jakiego wykonana jest patelnia. Poznaj 3 typy patelni i wybierz opcję idealną dla siebie.
Czy ceramika nadal jest w modzie?
Patelnie ceramiczne nadal cieszą się dużą popularnością. Ich proces wytwarzania polega na wypalaniu glin oraz minerałów w bardzo wysokich temperaturach. Ich stosowanie sprawia w kuchni wiele przyjemności. Kategoria funkcjonalności bazuje na niezłuszczającej się powłoce, równej powierzchni, którą można precyzyjnie wyczyścić, odporności na zadrapania. Ponadto patelnia ceramiczna nie zawiera szkodliwych związków chemicznych – na przykład PTFE.
Warto podkreślić, iż patelnia ceramiczna nadaje się idealnie do kuchenek gazowych, płyt elektrycznych oraz ceramicznych. Naczynie służące do smażenia utrzymuje bardzo długo ciepło.
Żeliwo…
Patelnie żeliwne są dosyć ciężkie, jednak przygotowane w nich potrawy cechują się wspaniałym smakiem oraz aromatem. Patelnia żeliwna bardzo długo utrzymuje ciepło potrawy i równomiernie rozprowadza ciepło. Niestety, żeliwnej patelni nie można czyścić w zmywarce.
Ciekawostką jest, iż smażenie na patelni żeliwnej wzbogaca organizm ludzki o konkretną porcję żelaza.
Czy patelnia teflonowa ma jakieś wady?
Teflon to polimer charakteryzujący się dużą odpornością na wysokie temperatury. Ponadto nie wchodzi w reakcję z żadnymi substancjami. Zdecydowaną zaletą patelni teflonowych jest ich śliska powłoka sprawiająca, że przyrządzana potrawa nie przywrze do dna. Tego typu naczynia kuchenne umożliwiają smażenie bez tłuszczu. Niestety patelnie teflonowe mogą ulec zarysowaniu. Dlatego też przy kupnie patelni zwróć koniecznie uwagę na markę. Utrzymując teflonową powłokę w odpowiedniej czystości, patelnia będzie Ci służyła długie lata!