Tempo życia sprawia, że nie zawsze mamy czas przygotowywać kilkudaniowe obiady dla naszej rodziny. To, co najbardziej cenimy, to proste i szybkie pomysły na smaczne i wartościowe obiady. Ich przygotowanie nie wymaga zbyt dużych nakładów pieniędzy, czasu oraz umiejętności kulinarnych. Dziś przedstawiamy pięć sprawdzonych pomysłów na szybkie obiady dla całej rodziny!
Tortellini mięsne z warzywami (przepis na 2 porcje)
SKŁADNIKI:
- tortellini z mięsem – 200 gram;
- papryka czerwona – 200 gram;
- kukurydza konserwowa – 60 gram;
- rukola – 40 gram;
- pomidorki koktajlowe – 200 gram;
- oliwa z oliwek – 10 gram;
- ser żółty (do posypania) – około 20 gram;
- przyprawy do smaku (sól, pieprz, bazylia, oregano).
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ugotuj tortellini zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę i pomidorki pokrój drobno, kukurydzę odsącz. Na talerzu wymieszaj ugotowane tortellini i warzywa. Na koniec posyp startym serem oraz dopraw do smaku. Smacznego!

Makaron z mięsem z kurczaka i pieczarkami (przepis na 2 porcje)
SKŁADNIKI:
- makaron (zwykły lub pełnoziarnisty) – 120 gram;
- mięso z piersi z kurczaka – 300 gram;
- pieczarki – 200 gram;
- cebula – 40 gram;
- pomidory – 200 gram;
- rukola – 40 gram;
- oliwa z oliwek – 20 gram;
- przyprawy do smaku (sól, pieprz, curry).
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kurczaka dopraw curry i zgrilluj na patelni bez dodatku tłuszczu. W między czasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki oraz cebulę pokrój drobno i podsmaż na oliwie. Na koniec wyłóż na makaron zgrillowanego kurczaka oraz podsmażone pieczarki z cebulą, dodaj pokrojone drobno pomidorki i rukolę. Smacznego!
Łosoś pieczony z warzywami i kaszą (przepis na 2 porcje)
SKŁADNIKI:
- świeży filet z łososia – 300 gram;
- kasza pęczak (lub inna ulubiona) – 100 gram;
- pomidory – 100 gram;
- mix sałat – 80 gram;
- papryka czerwona lub żółta – 100 gram;
- rzodkiewka – 20 gram;
- musztarda (np. sarepska) – 10 gram;
- sok z cytryny – 10 gram;
- przyprawy do smaku (sól, pieprz, pieprz ziołowy, sezam).
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Łososia doprawiamy pieprzem ziołowym i połową z przygotowanego soku z cytryny, pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Mix sałat i warzywa myjemy, następnie paprykę, rzodkiewkę i pomidora kroimy w kostkę. Mieszamy razem z dressingiem z musztardy, oliwy, reszty soki z cytryny oraz soli i pieprzu. Na koniec sałatkę posypujemy sezamem. Podajemy z kaszą ugotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. I gotowe!

Foliowe kieszonki z kurczakiem i warzywami (przepis na 1 porcję)
SKŁADNIKI:
- brokuły, cukinia, papryka, pieczarki – po 50 gram;
- mięso z piersi z kurczaka – 100 gram;
- cebula – 10 gram;
- oliwa z oliwek – 10 gram;
- przyprawy do smaku (sól, pieprz, mielona papryka słodka, kurkuma);
- ryż (zwykły, pełnoziarnisty lub basmati) – 50 gram.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pierś z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę i przyprawiamy. Warzywa oraz pieczarki kroimy drobno, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy razem w misce z oliwą z oliwek, a następnie umieszczamy w kieszonce z folii aluminiowej i zawijamy. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem. Smacznego!
Placki z ziemniaków, marchewki i cukinii (przepis na 2 porcje)
SKŁADNIKI:
- ziemniaki – 300 gram;
- cukinia – 300 gram;
- marchew – 200 gram;
- jajko – 2 sztuki;
- mąka pszenna – 40 gram;
- mozzarella light – 120 gram;
- przyprawy do smaku (sól, pieprz, curry).
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na tarce o grubych oczkach trzemy mozzarellę oraz obrane i umyte warzywa. Mieszamy, wbijamy jajka, przyprawiamy i ponownie mieszamy. Dodajemy odpowiednią ilość mąki, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Z uzyskanej masy formujemy niewielkie kotleciki. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Gotowe!
