5 przepisów na szybki obiad

Tempo życia sprawia, że nie zawsze mamy czas przygotowywać kilkudaniowe obiady dla naszej rodziny. To, co najbardziej cenimy, to proste i szybkie pomysły na smaczne i wartościowe obiady. Ich przygotowanie nie wymaga zbyt dużych nakładów pieniędzy, czasu oraz umiejętności kulinarnych. Dziś przedstawiamy pięć sprawdzonych pomysłów na szybkie obiady dla całej rodziny!

Tortellini mięsne z warzywami (przepis na 2 porcje)

SKŁADNIKI:

  • tortellini z mięsem – 200 gram;
  • papryka czerwona – 200 gram;
  • kukurydza konserwowa – 60 gram;
  • rukola – 40 gram;
  • pomidorki koktajlowe – 200 gram;
  • oliwa z oliwek – 10 gram;
  • ser żółty (do posypania) – około 20 gram;
  • przyprawy do smaku (sól, pieprz, bazylia, oregano).

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ugotuj tortellini zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę i pomidorki pokrój drobno, kukurydzę odsącz. Na talerzu wymieszaj ugotowane tortellini i warzywa. Na koniec posyp startym serem oraz dopraw do smaku. Smacznego!

Makaron z mięsem z kurczaka i pieczarkami (przepis na 2 porcje)

SKŁADNIKI:

  • makaron (zwykły lub pełnoziarnisty) – 120 gram;
  • mięso z piersi z kurczaka – 300 gram;
  • pieczarki – 200 gram;
  • cebula – 40 gram;
  • pomidory – 200 gram;
  • rukola – 40 gram;
  • oliwa z oliwek – 20 gram;
  • przyprawy do smaku (sól, pieprz, curry).

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kurczaka dopraw curry i zgrilluj na patelni bez dodatku tłuszczu. W między czasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki oraz cebulę pokrój drobno i podsmaż na oliwie. Na koniec wyłóż na makaron zgrillowanego kurczaka oraz podsmażone pieczarki z cebulą, dodaj pokrojone drobno pomidorki i rukolę. Smacznego!

Łosoś pieczony z warzywami i kaszą (przepis na 2 porcje)

SKŁADNIKI:

  • świeży filet z łososia – 300 gram;
  • kasza pęczak (lub inna ulubiona) – 100 gram;
  • pomidory – 100 gram;
  • mix sałat – 80 gram;
  • papryka czerwona lub żółta – 100 gram;
  • rzodkiewka – 20 gram;
  • musztarda (np. sarepska) – 10 gram;
  • sok z cytryny – 10 gram;
  • przyprawy do smaku (sól, pieprz, pieprz ziołowy, sezam).

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Łososia doprawiamy pieprzem ziołowym i połową z przygotowanego soku z cytryny, pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Mix sałat i warzywa myjemy, następnie paprykę, rzodkiewkę i pomidora kroimy w kostkę. Mieszamy razem z dressingiem z musztardy, oliwy, reszty soki z cytryny oraz soli i pieprzu. Na koniec sałatkę posypujemy sezamem. Podajemy z kaszą ugotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. I gotowe!

Foliowe kieszonki z kurczakiem i warzywami (przepis na 1 porcję)

SKŁADNIKI:

  • brokuły, cukinia, papryka, pieczarki – po 50 gram;
  • mięso z piersi z kurczaka – 100 gram;
  • cebula – 10 gram;
  • oliwa z oliwek – 10 gram;
  • przyprawy do smaku (sól, pieprz, mielona papryka słodka, kurkuma);
  • ryż (zwykły, pełnoziarnisty lub basmati) – 50 gram.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pierś z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę i przyprawiamy. Warzywa oraz pieczarki kroimy drobno, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy razem w misce z oliwą z oliwek, a następnie umieszczamy w kieszonce z folii aluminiowej i zawijamy. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem. Smacznego!

Placki z ziemniaków, marchewki i cukinii (przepis na 2 porcje)

SKŁADNIKI:

  • ziemniaki – 300 gram;
  • cukinia – 300 gram;
  • marchew – 200 gram;
  • jajko – 2 sztuki;
  • mąka pszenna – 40 gram;
  • mozzarella light – 120 gram;
  • przyprawy do smaku (sól, pieprz, curry).

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na tarce o grubych oczkach trzemy mozzarellę oraz obrane i umyte warzywa. Mieszamy, wbijamy jajka, przyprawiamy i ponownie mieszamy. Dodajemy odpowiednią ilość mąki, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Z uzyskanej masy formujemy niewielkie kotleciki. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Gotowe!

Leave a Comment