Dieta niemowlaka

Przychodzi chwila, kiedy nasz maluszek będzie mógł wreszcie spróbować nowych smaków. Zawsze wtedy pojawia się pytanie: w jakim wieku zacząć rozszerzać dziecku jadłospis? Otóż przyjmuje się, że nowe produkty spożywcze można dodawać sukcesywnie po 6 miesiącu życia.

Obiadki dla niemowląt

Rozszerzanie diety niemowlakowi powinno rozpocząć się od obiadków. To właśnie danie obiadowe można urozmaicić o nowe składniki pokarmowe. Najbardziej popularnym obiadkiem dla malucha będzie zupka jarzynowa.

Przepis na zdrową zupkę jarzynową:

  • ziemniak
  • 1/3 korzenia pietruszki
  • pół marchewki
  • 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
  • 200 ml wody mineralnej niegazowanej

Warzywa musimy dokładnie wyczyścić i umyć. Kroimy na drobne części i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy do momentu aż będą miękkie (do zupki można dodać również łyżkę zdrowej oliwy z oliweK0. Podczas gotowania dodajmy do zupy kleik ryżowy. Dla wygody podania możemy całość zmiksować.

8-miesięcznemu niemowlakowi można taką pożywną zupkę wzbogacić o inne warzywa (na początek proponuję brokuł), rybkę ugotowaną lub delikatne, ekologiczne mięso z kurczaka.

Nasz maluch może również poznać smak pierwszych deserków. W takiej sytuacji sprawdzi się domowy budyń przygotowany z mąki ziemniaczanej oraz mleka modyfikowanego (takie mleko nie uczuli i dobrze wpłynie na działanie układu pokarmowego).

Jeśli jesteśmy w podróży, możemy skorzystać z gotowych dań ze słoiczków. Nie dość, że są wygodne, to na dodatek bardzo pożywne.

Dania dla niemowląt nie mogą być początkowo bardzo zróżnicowane. Pamiętajmy o tym, by wzbogacanie posiłku zacząć od pojedynczych produktów. Jeżeli nie jesteśmy pewni, zawsze można skonsultować się z lekarzem dziecięcym lub dietetykiem.

Więcej pomysłów znajdziecie pod linkiem: https://www.youtube.com/watch?v=sE89xVJiAuw

Leave a Comment