Przychodzi chwila, kiedy nasz maluszek będzie mógł wreszcie spróbować nowych smaków. Zawsze wtedy pojawia się pytanie: w jakim wieku zacząć rozszerzać dziecku jadłospis? Otóż przyjmuje się, że nowe produkty spożywcze można dodawać sukcesywnie po 6 miesiącu życia.
Obiadki dla niemowląt
Rozszerzanie diety niemowlakowi powinno rozpocząć się od obiadków. To właśnie danie obiadowe można urozmaicić o nowe składniki pokarmowe. Najbardziej popularnym obiadkiem dla malucha będzie zupka jarzynowa.
Przepis na zdrową zupkę jarzynową:
- ziemniak
- 1/3 korzenia pietruszki
- pół marchewki
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
- 200 ml wody mineralnej niegazowanej
Warzywa musimy dokładnie wyczyścić i umyć. Kroimy na drobne części i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy do momentu aż będą miękkie (do zupki można dodać również łyżkę zdrowej oliwy z oliweK0. Podczas gotowania dodajmy do zupy kleik ryżowy. Dla wygody podania możemy całość zmiksować.
8-miesięcznemu niemowlakowi można taką pożywną zupkę wzbogacić o inne warzywa (na początek proponuję brokuł), rybkę ugotowaną lub delikatne, ekologiczne mięso z kurczaka.
Nasz maluch może również poznać smak pierwszych deserków. W takiej sytuacji sprawdzi się domowy budyń przygotowany z mąki ziemniaczanej oraz mleka modyfikowanego (takie mleko nie uczuli i dobrze wpłynie na działanie układu pokarmowego).
Jeśli jesteśmy w podróży, możemy skorzystać z gotowych dań ze słoiczków. Nie dość, że są wygodne, to na dodatek bardzo pożywne.
Dania dla niemowląt nie mogą być początkowo bardzo zróżnicowane. Pamiętajmy o tym, by wzbogacanie posiłku zacząć od pojedynczych produktów. Jeżeli nie jesteśmy pewni, zawsze można skonsultować się z lekarzem dziecięcym lub dietetykiem.
Więcej pomysłów znajdziecie pod linkiem: https://www.youtube.com/watch?v=sE89xVJiAuw