Budowa układu pokarmowego człowieka stanowi mechanizm, którego działanie warto poznać, by wyregulować procesy metaboliczne. W jego skład wchodzi przewód pokarmowy i dwa duże gruczoły: wątroba oraz trzustka.
Przewód pokarmowy
Przewód pokarmowy człowieka podzielony jest na kilka odcinków, do których przydzielone zostały konkretne funkcje.
Źródło: www.portalwiedzy.onet.pl
Jama ustna
Jama ustna to początek układu trawiennego. Każdy kęs rozdrabniany jest tutaj za pomocą zębów. Pokarm jest miażdżony i rozrabiany ze śliną. W ślinie znajduje się enzym trawienny – ptialina. Dorosły człowiek ma 32 zęby, dziecko zaś – 20. Język został wyposażony w kubki smakowe. Dzięki nim jesteśmy w stanie zróżnicować smaki. Uformowany pokarm przekazywany jest następnie do dalszej części przewodu pokarmowego.
Gardło
Stanowi przedłużenie jamy ustnej i jamy nosowej. Przechodzi w przełyk oraz krtań.
Przełyk
Łączy gardło z żołądkiem. W jego skład wchodzą dwie warstwy mięśni gładkich, za pomocą których pokarm przesuwa się do żołądka.
Żołądek
Wejściem do żołądka jest wpust, wyjście zaś to odźwiernik. Żołądek zbudowany jest z warstw mięśni, a wnętrze wyściela błona śluzowa (w niej funkcjonuje wiele gruczołów). Budowa żołądka i jego działanie nie jest skomplikowane. Gruczoły wydzielają śluz, kwas solny i enzymy: podpuszczkę (ścina białko w mleku) i pepsynę (ułatwiającą trawienie białek). Funkcjami żołądka są: rozdrabnianie i wyjaławianie pokarmu oraz trawienie tłuszczy i białek.
Jelito cienkie
Jelito cienkie stanowi odcinek podzielony na kilka mniejszych. W skład jego wliczymy:
- Dwunastnicę – spływają do niej wydzieliny z trzustki (sok trzustkowy) i wątroby (żółć),
- Jelito czcze,
- Jelito kręte.
Jelito grube zakończone odbytnicą
W jelicie grubym formowany jest kał. Powierzchnia organu jest pofałdowana, co znacznie ułatwia proces wydalania. Wydalanie, czyli defekacja odbywa się przez otwór odbytowy zakończony zwieraczem.
Działanie wątroby i trzustki
Wątroba
Tak, jak wyżej wspomniano wątroba jest gruczołem produkującym żółć. Inne zadania wątroby to:
- Magazynowanie i przetwarzanie cukrów,
- Przetwarzanie tłuszczów, białek oraz witamin,
- Neutralizowanie i usuwanie toksyn,
- Generowanie ciepła,
- Synteza cholesterolu i fosfolipidów itp.
Trzustka
Trzustka jest gruczołem trawiennym wydzielającym enzymy i gruczołem dokrewnym produkującym hormony. Część zewnątrzwydzielnicza trzustki wytwarza sok trzustkowy zawierający enzymy. Ich działanie polega na trawieniu białek i rozkładaniu kwasów nukleinowych.