Makaron to składnik wielu potraw w polskich domach. Z chęcią dodajemy go do zup, sosów, łazanek. Jedną z moich ulubionych potraw są chociażby kluski w jajku. Dlatego też uważam, że komfort gotowania makaronu w kuchni powinien być jedną z priorytetowych kwestii.
Makaron i jego prawidłowe gotowanie
Smak makaronu zależny jest od sposobu jego gotowania. Jeśli zaopatrzymy się w odpowiedni garnek do gotowania makaronu, wówczas ugotujemy makaron szybciej i sprawniej. Na rynku spotkamy się z wieloma rodzajami garnków do makaronu. Przykładem jest chociażby naczynie z wyjmowanym wkładem. Taki typ garnka sprawdza się podczas gotowania spaghetti. Dlaczego akurat makaron typu spaghetti? Kształt makaronu wymaga specjalnego traktowania. W nieprzystosowanym garnku nitki mogą przyklejać się do dna garnka. Stwarza to ogromny dyskomfort podczas przygotowywania potrawy.
Sposób na prawidłowe ugotowanie makaronu:
Niezmiernie istotna jest ilość wody. Musimy wlać do garnka tyle wody, by zanurzyć w niej cały makaron. Jeśli jednak wlejemy zbyt dużą ilość wody, wówczas znacznie wydłużymy czas gotowania makaronu. Bardzo ważnym składnikiem jest oliwa z oliwek. Jeśli dolejemy do gotującej się wody łyżkę oliwy z oliwek, wówczas makaron nie będzie się kleił. Czas gotowania makaronu zależy od efektu, jaki chcemy osiągnąć (zazwyczaj makaron gotujemy od 6 do 10 minut; zawsze sprawdzajmy zalecenia znajdujące się na etykiecie opakowania). Następnie makaron odsączamy za pomocą sitka – można go przelać zimną wodą.
Tak ugotowany makaron na pewno będzie smaczny.