Wielka Sobota tuż tuż… Już za chwilę będziemy przygotowywać świąteczny koszyczek. Jakie pokarmy muszą się w nim znaleźć bezwzględnie? Czy znasz symbolikę tradycyjnych świątecznych wiktuałów?
Dlaczego w Wielką Sobotę święcimy pokarmy?
Wielka Sobota to czas poświęcony na adorację Grobu Pańskiego. W tym dniu szczególnie powinniśmy oczekiwać na Zmartwychwstanie Chrystusa. Skąd się wziął zwyczaj święcenia pokarmów w kościołach?
Tradycja święcenia związana jest ze świętem Paschy – czyli złożeniem w ofierze baranka. Jest to tradycja utożsamiana z Żydami, muzułmanami i chrześcijanami. Obrzęd świętowania trwał całą noc – stąd nazwa: Wielkanoc. Współczesny koszyczek wielkanocny różni się nieco od swojego prapradziadka. W X wieku jedynym składnikiem święconki był baranek upieczony na rożnie. Później został wyparty przez inne mięsa. Współczesna tradycja jest nieco inna. Co zazwyczaj święcą Polacy?
Skład wielkanocnego koszyczka
Według aktualnie obowiązujących norm religijnych w koszyczku wielkanocnym powinny się znaleźć następujące pokarmy:
Chleb – symbol Chrystusa
Jajka – symbol nowego życia
Sól, pieprz – symbol nieśmiertelności
Kiełbasa/ Wędlina – symbol dobrobytu
Ser – symbol przyjaźni między człowiekiem a zwierzętami
Chrzan – symbol pokonania goryczy męki Zbawiciela
Babka wielkanocna – symbol doskonałości (według tradycji powinna być pieczona, a nie ze sklepu)
Baranek wielkanocny – symbol Baranka Bożego
Woda – symbol Ducha Świętego
Dla wielu gospodyń domowych podstawą jest również kolorowe dekorowanie koszyczka. Koszyczki ozdabiane są serwetkami, pisankami, bukszpanem lub barwinkiem. Wiele zależy od inwencji i kreatywności twórcy.