Zwłaszcza jesienną porą warto jeść świeże śliwki. Owoce te słyną ze swych zdrowotnych właściwości. Działają leczniczo przede wszystkim na układ pokarmowy. Chronią przed zaparciami i przez to zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Śliwki wykazują działanie przeczyszczające. Wszystko to przez zawartość pektyn (to taki rodzaj błonnika). Można śmiało powiedzieć, iż śliwki działają na przewód pokarmowy niczym miotełka. Pomagają usuwać gromadzący się w komórkach tłuszcz oraz cholesterol. Również kora śliwki słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Wyciąg z kory śliwki stosowany jest przy schorzeniach prostaty. Z takich właściwości słynie nie tylko kora śliw amerykańskich, lecz także polskich. Zaś wyciąg z kory japońskiej zakwasza mocz, co eliminuje ryzyko zachorowania na zakażenia pęcherza moczowego.
Zdjęcia zostały pobrane z pixabay.com.