Lubisz pizzę? Poznaj jej historię

Pizza to ulubione danie większości młodych ludzi. Wycieczki do pizzerii stały się nawet elementem naszej kultury. Chyba każdy z nas słyszał taką zachętę od znajomego: „To co? Gdzie jemy pizzę?”.  A przecież to zwykły, drożdżowy placek z rozmaitymi dodatkami. Czyżby? Wypiek tego dania ma swoją ciekawą historię i tradycję. Jeżeli lubisz pałaszować pizzę, to artykuł dla Ciebie!

***

pizza1

Jesteś biedny? Zawsze stać Cię na pizzę

Z tego założenia wychodzili starożytni Grecy. W tamtych czasach wypiekano na rozżarzonych kamieniach placki z ciasta makaronowego i drożdżowego. Najczęściej smakołyk ten podawano z oliwą z oliwek; później z dodatkiem sera oraz ziół. Co tu oszukiwać. Była to strawa ludzi ubogich. Oczywiście w starożytnych czasach tychże placków nie określano mianem ‘pizzy’. Można powiedzieć, iż grecka potrawa stała się babką znanej dzisiaj nam pizzy.

Za ojczyznę pizzy uznaje się oczywiście Włochy. Za propagatorkę drożdżowego ciasta z dodatkami uznaje się Małgorzatę Sabaudzką, która w 1889 roku odwiedziła Włochy. To właśnie na jej cześć znany piekarz Raffaele Esposito stworzył pierwszą na świecie margheritę. Swoją kolorystyką pizza ta nawiązywała do narodowych barw Włoch. Do dziś podstawą margherity jest sos pomidorowy, bazylia oraz ser mozzarella.

Pizza dobra na obiad oraz kolację

Pyszną pizzę można bardzo prosto przyrządzić w domowym zaciszu. Tajemnicą smaku jest dobre ciasto. Oto przepis, który szczególnie przypadł mi do gustu:

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • 25 g świeżych drożdży
  • Pół szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • Szczypta soli

pizza-2

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z oliwą, dodajemy szczyptę soli; ciasto dokładnie wyrabiamy. W kubku łączymy wodę, cukier oraz drożdże. Mieszankę zostawiamy na około pół godziny. Powstały rozczyn dodajemy do mąki i wyrabiamy ręcznie. Następnie zostawiamy ciasto do wyrośnięcia (ok. 30 minut). Pamiętajmy, że z tej porcji można przyrządzić cztery mniejsze części. Dlatego też przed wyrośnięciem możemy podzielić ciasto.

Odpowiednią ilość ciasta rozwałkujemy na placek o grubości około 5 milimetrów. Przekładamy na blachę do pieczenia i dodajemy ulubione składniki.

Jeśli jednak nie mamy czasu na domową pizzę, zawsze możemy skorzystać z oferty regionalnych pizzerii. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę odpowiednie hasło, by znaleźć dobrą dla siebie opcję, na przykład: pizza Gdańsk.

Leave a Comment