Najlepsza patelnia – subiektywny ranking

Patelnia to jedno z podstawowych akcesoriów kuchennych. Zanim jednak wyposażymy w nią naszą kuchnię powinniśmy poświęcić nieco czasu na wybór. Poznajcie zatem najlepsze patelnie oraz dowiedzcie się, jak o nie dbać, aby jak najdłużej nam służyły.

Najlepsze patelnie – czym kierować się przy wyborze?

Planując zakup nowej patelni najczęściej kierujemy się ceną, rekomendacjami, przekazem reklamowym, a także zaufaniem, jakim darzymy konkretnego producenta. Warto jednocześnie wziąć pod uwagę takie kwestie jak: materiał wykonania, rodzaj uchwytu, zastosowanie oraz rozmiar.

Patelnia idealna, czyli jaka?

Nasza nowa patelnia musi być przede wszystkim wygodna i bezpieczna w użytkowaniu. Oznacza to w praktyce, że uchwyt, w jaki została wyposażona powinien być odpowiednio wyprofilowany oraz zabezpieczony przed nagrzaniem. Po drugie – najlepsze patelnie to takie, które pasują do każdego rodzaju powierzchni grzewczej. Dzięki temu, jeśli zostaniemy zmuszeni do wymiany kuchni, nie będziemy musieli od razu inwestować w nowe naczynie. Kolejna ważna cecha naszej idealnej patelni to jej wielkość. Tą należy dobrać pod kątem wielkości kuchenki, jak i liczby użytkowników. Najpopularniejszy wybór to patelnia o średnicy 24 – 26cm. Jeśli jednak mamy liczną rodzinę, wówczas powinniśmy rozejrzeć się za wokiem lub o wiele większą patelnią. I rzecz najważniejsza – materiał, z jakiego została wykonana oraz rodzaj powłoki, którą zastosowano. Według subiektywnego rankingu najwyżej plasuje się patelnia ceramiczna wykonana ze stali nierdzewnej.

smażony makaron na patelni

Patelnia ceramiczna stalowa – dlaczego to wybór idealny?

Przede wszystkim są to patelnie wyjątkowo trwałe oraz odporne na wszelkiego rodzaju uszkodzenia. Są to najlepsze patelnie również dlatego, że dzięki ceramicznej powłoce nie wchodzą w reakcję z pożywieniem. Łatwo je utrzymać w czystości. Jeżeli dodatkowo wybierzemy patelnię ceramiczną od marki Philipiak (zobacz na http://www.philipiaknaczynia.pl/produkty,3,55) otrzymamy naczynie, które ułatwi nam zdrowe przygotowywanie potraw, czyli smażenie bez tłuszczu. Dzięki temu nasze posiłki zyskają na smaku i wyglądzie, a użyte do ich przygotowania składniki zachowają większość swoich wartości odżywczych. Warto też podkreślić, że patelnie ceramiczne Philipiak zachwycają nowoczesnym, eleganckim i ponadczasowym designem. Zostały też wyposażone w wiele praktycznych rozwiązań jak: ergonomiczny uchwyt, podwójne nieprzywierające i nierdzewne dno czy profilowane krawędzie. Na te detale zwracają uwagę także ambasadorzy marki, ale i mistrzowie kuchni, którzy mieli okazję się nimi posługiwać – trudno więc o lepszą rekomendację.

patelnia do smażenia mięsa mielonego

Jak dbać o patelnię ceramiczną?

Na zakończenie podpowiemy, jak dbać o taką patelnię we właściwy sposób. Musimy bowiem pamiętać o jednym, mimo iż patelnia ceramiczna uznawana jest za wyjątkowo trwałą pewne błędy w dbaniu o nią, mogą skrócić jej żywotność. Zatem jak czyścić patelnie ceramiczne, by służyły nam jak najdłużej? Tuż po zakończeniu gotowania, należy ją odstawić do ostygnięcia. Następnie należy wlać do niej ciepłą wodę najlepiej z delikatniejszym detergentem i chwilę odczekać. Kolejny krok to dokładne mycie. W przypadku tego typu patelni lepiej niż zmywarka sprawdzi się mycie ręczne. Czym wyczyścić patelnię ceramiczną? Używamy w tym celu bawełnianej ściereczki do mycia naczyń lub miękkiej gąbki. Gdy patelnia zostanie oczyszczona, należy ją dokładnie wytrzeć. Tutaj także dobrze jest posłużyć się bawełnianą ścierką. Unikniemy tym sposobem nieestetycznych zacieków.

Leave a Comment