Wakacyjne menu – najzdrowsze produkty sezonowe

Warto kupować produkty sezonowe, bo właśnie one mają najwięcej wartości odżywczych, a do tego mało kosztują. Jakie owoce i warzywa powinny często gościć na naszym talerzu latem?

Żadna tabletka nie zapewni człowiekowi tyle witamin i minerałów, co świeże marchewki czy pomidory. Najlepsze są owoce i warzywa świeże, zwłaszcza zerwane przed chwilą z krzaczka lub wyjęte z ziemi. Warto korzystać z ich dobrodziejstw, ponieważ są nie tylko zdrowe, ale także tanie. Wyjazdy wakacyjne są doskonałą okazją by próbować lokalnych sezonowych przysmaków, takie jak ryby morskie czy owoce leśne. Oto najzdrowsze produkty sezonowe, które są dostępne latem.

Leśne jagody

To prawdziwie letnie skarby, na które czeka się cały rok. Na czym polega ich wartość? Świeże jagody regulują trawienie, leczą zatwardzenie. Bardzo korzystnie działają na wzrok. Wykazują działanie bakteriobójcze, dzięki czemu chronią m.in. przed infekcją układu moczowego. Jagody oraz borówki są bogate w witaminę C oraz błonnik. Warto pamiętać, żeby nie jeść jagód prosto z krzaczka. Najpierw należy je umyć, ponieważ mogą być zainfekowane jajami tasiemca.

Soczyste wiśnie

Mają dużo składników mineralnych i mikroelementów, a zwłaszcza potasu, kobaltu. Są także sprzymierzeńcem w leczeniu infekcji układu moczowego, ponieważ zawierają substancje, które ułatwiające oczyszczanie organizmu z kwasu moczowego.

wiśnie to produkt sezonowy idealny jako przekąska do lektury

Odżywcze śliwki

Dzięki dużej zawartości błonnika działają delikatnie przeczyszczająco, regulują pracę jelit i pomagają w ich szybszym oczyszczaniu. Zawierają także sporo magnezu i fosforu, które pozytywnie wpływają na działanie układu nerwowego.

Delikatna cebulka

Młoda cebulka jest łagodniejsza w smaku niż stara, ale zawiera tyle samo witaminy C. Dodatkowo dostarcza substancji o działaniu przeciwnowotworowym i bakteriobójczym. Inne korzyści z regularnego spożywania cebuli to regulacja pracy układu pokarmowego i wzmocnienie serca. Trzeba przy tym pamiętać, że jest dość ciężkostrawna, dlatego powinny na nią uważać osoby o wrażliwych żołądkach. Młodą cebulkę można podawać niemowlętom już od 7. miesiąca życia.

Słodka marchewka

Jest nie tylko jednym z najpopularniejszych, ale także najzdrowszych warzyw. Jej najważniejszym składnikiem jest prowitamina A, które ma bardzo duże znaczenie dla układu odpornościowego. Dodatkowo świetnie wpływa na jego skórę i wzrok, wspomaga pracę serca, nerek i pomaga z usuwać toksyny z organizmu. Jedzenie gotowanej marchewki jest sprawdzonym sposobem na biegunkę, z kolei na zaparcia pomaga marchewka surowa. Warto ją podawać już najmłodszym maluszkom, które rozpoczynają rozszerzanie diety, ponieważ jest lekkostrawna i rzadko wywołuje alergię.

Pomocne porzeczki

Nie bez powodu są zaliczane do polskich superfoods. Ich największą zaletą jest to, że zawierają mnóstwo witaminy C. W porzeczkach jest jej więcej niż w cytrusach! To jednak nie koniec ich korzystnych dla zdrowia składników. Są bogate w wapń, potas, magnez. Poleca się je także dzieciom, tzw. niejadkom i cierpiącym na bóle brzucha, ponieważ znakomicie pobudzają ruchy robaczkowe jelit.

Leave a Comment