Niby nieskomplikowane naczynie kuchenne – ot zwykły garnek. Gdyby jednak nie ten banalny przedmiot trudno byłoby mówić o jednym z największych przełomów cywilizacyjnych. Historia garncarstwa sięga 10 000r. p.n.e. Związana jest oczywiście z Japonią. To właśnie w tym kraju odkryto pierwsze naczynia tego rodzaju.
Trochę słów o garncarstwie
Niegdyś istniały dwa sposoby wytwarzania garnków. Pierwszy z nich to drążenie w grudce gliny dziury, by następnie uformować z niej naczynie. Drugi zaś to zwijanie długiego wałka gliny w spiralę.
Mezopotamscy wynalazcy zaczęli eksperymenty z kołem. Miało to miejsce około 3250r. p.n.e. Ułożone poziomo, obracające się koło umożliwiło garncarzowi równomierne formowanie gliny (chyba każda z nas pamięta sławetną i zarazem romantyczną scenę z filmu „Duch” z Patrickiem Swayze i Demi Moore).
Źródło: www.artemisja.blogspot.com
W Polsce naczynia gliniane zaczęły pojawiać się około 5400r. p.n.e.
Znaczna ewolucja nastąpiła po odkryciu żelaza. Akcesoria kuchenne zaczęto wytwarzać przez proces wykuwania. Kolejne etapy rozwoju przemysłu związanego z wytwarzaniem naczyń kuchennych połączone są z nowoczesną technologią opartą na chemicznych rozwiązaniach.
Źródło: www.demotywatory.pl
Nowoczesne przybory kuchenne
Współcześnie królują nowoczesne techniki wytwarzania akcesoriów kuchennych. Dobrej jakości garnki powinny być wykonane z nieodkształcającej się stali szlachetnej. Jeśli chodzi o przybory kuchenne to „diabeł tkwi w szczegółach”. Na jakie elementy warto zwrócić uwagę:
- Akutermiczne dno, dzięki któremu jakość potraw pozostanie na właściwym poziomie.
- Właściwości antyalergiczne, antybakteryjne, energooszczędne.
- Pokrywy z możliwością sprawdzenia temperatury.
- Wygodne rączki.
Dobre naczynia kuchenne to przede wszystkim gwarancja znakomitego smaku i zdrowia.