Święta Bożego Narodzenia kojarzą się przede wszystkim z kolacją wigilijną, choinką, prezentami. Polska tradycja kryje ciekawą symbolikę. Wigilijny stół zawsze powinien być przykryty białym obrusem. Nie może zabraknąć sianka i dodatkowego miejsca dla strudzonego gościa. Jaka jest symbolika wigilijnych potraw?
Wigilia uważana była niegdyś za dzień postny. Dlatego też stół wigilijny aż uginał się od potraw, których w tradycji powinno być 12. Zasada jest prosta: jeśli chcesz, aby Twój rok był udany i dostatni, musisz spróbować koniecznie wszystkich specjałów ze stołu wigilijnego. Od niedawna przepisy kościelne uległy zmienieniu – nie trzeba już przestrzegać wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych. Jednak w wielu polskich domach kultywowana jest tradycja naszych przodków.
Niektóre tradycyjne potrawy wigilijne i ich symboliczne znaczenie:
- Barszcz czerwony z uszkami – potrawa otwiera zazwyczaj wieczerzę wigilijną. Barszcz kojarzony jest przede wszystkim z siłą i zdrowiem.
- Kapusta z grochem – kiszona kapusta z grochem jest zdrowa i bogata w witaminy i sole mineralne. Jest to typowa staropolska potrawa.
- Ryby – symbolizują Jezusa i odradzanie się życia. Obok tradycyjnego karpia – pojawia się śledź, który oznacza post i wyczekiwanie.
- Pierogi z kapustą i grzybami – według tradycji grzyby posiadały magiczną moc. Były utożsamiane z siłą i zdrowiem.
- Kompot z suszu – składniki kompotu z suszu zapewniają długowieczność. Jabłka kojarzone są z miłością i zdrowiem, natomiast śliwki odpędzają złe duchy.
- Kluski z makiem – potrawa charakterystyczna dla regionów Podlasia, Podkarpacia, Mazowsza i Wielkopolski. Na Mazowszu z długości klusek wróżono obfitość plonów.
- Kutia – potrawa pochodzi z kresów. Jej bazą jest pszenica, mak, miód, mleko oraz duża ilość bakalii.
- Piernik – to przede wszystkim symbol dobrobytu i wysokiego statusu społecznego.
- Chleb – również jest symbolem dostatku. Jego obecność wśród potraw wigilijnych miała zapewnić dobrobyt w Nowym Roku.