Zakup maszynki do mielenia mięsa to niby prosta sprawa. A jednak! Kupić tradycyjną (ręczną) czy może elektroniczną? Który pasztet będzie lepszy? Czy z mięsa przemielonego elektrycznie czy może ręcznie? Jedno jest pewne: maszynka do mielenia mięsa to sprzęt niezbędny w kuchni każdej gospodyni domowej uwielbiającej przyrządzać domowe pasztety, klopsy lub kotlety mielone.
Jakie cechy powinna mieć dobra maszynka do mielenia mięsa?
Maszynka do mielenia mięsa musi być przede wszystkim wytrzymała. Kupując taki sprzęt chcemy, aby przetrwał długie lata. Tak, jak nazwa wskazuje, to urządzenie służy do mielenia mięsa. Nowe modele mają także inne funkcje, na przykład rozdrabnianie kapusty na pierogi, czy sera na ciasto. Maszynki dzielą się na dwa typy: maszynki ręczne oraz elektroniczne. Czym się różnią ręczne od elektronicznych? Wygląd obu jest bardzo podobny, elektryczne mają jednak zamiast korbki uruchamianej ręcznie przycisk uaktywniający mechanizm mielący. Powiedzmy sobie szczerze: maszynki elektryczne są bardziej komfortowe w użyciu. Typ ręczny trzeba przykręcić do blatu i mozolnie mielić kolejne kawałki mięsa. Kupując maszynkę do mielenia mięsa elektroniczne musimy zwrócić przede wszystkim na jakość, moc i wytrzymałość. Im sprzęt będzie miał większą moc, tym precyzyjniej będzie mielił nawet twarde kawałki mięsa. Moc silnika powinna wynosić od 500 W do ponad 1000 W. Jeżeli prowadzimy lokal gastronomiczny, to oczywiście moc maszynki musi być jak najwyższa. Zwróćmy uwagę także na wydajność mielenia. Jest to informacja, która określa, ile kilogramów mięsa maszynka zmieli przez minutę. Dobre urządzenie potrafi zmielić około 1,5 kilograma mięsa na minutę.Warto zwrócić uwagę także na dodatkowe akcesoria – na przykład sitka. Sitka różnią się wielkością otworów. Najmniejsze otwory w sitkach potrafią zmielić nawet mak na makowca. Dobrze wyposażone maszynki posiadają także sitka do napełnienia kiełbas. W dobrych maszynkach do mielenia mięsa silnik jest dobrze zabezpieczony przed wszelakimi uszkodzeniami. Jest to również ważna funkcja z tego względu, że wpływa na ergonomię pracy. Jeśli silnik przegrzeje się, wówczas maszyna przerywa swą pracę.