Na rynku światowym można nabyć rozmaite produkty żywnościowe uważane za luksusowe. Niektóre są naprawdę i w przenośni „na wagę złota”. A te inne? Droższe niż złoto. Jeżeli ciekawisz się, czy stać Cię na taki luksus, przeczytaj ten artykuł. Ja już wiem, że mnie nie stać :).
Łosoś ze Szwajcarii
Łososia szwajcarskiego kupimy już za 1,8 tysiąca złotych za jeden kilogram. Dlaczego jest taki drogi? Szwajcarskie łososie cenione są przede wszystkim za zdrowe i jędrne mięso. Warto podkreślić, ze łososie nie są hodowane w Szwajcarii, a żyją cztery lata w norweskich fiordach. W Szwajcarii poddawane są jednak specjalistycznej obróbce. Przygotowanie jednego łososia trwa około czterech dni. W ciągu roku taki zakład jest w stanie przygotować jedynie około tysiąca filetów.
Wołowina Kobe
Wołowina Kobe kosztuje 2 tysiące złotych za jeden kilogram. Mięso jest szlachetne i charakteryzuje się niezwykle delikatną strukturą. Pochodzi z krów rasy Wagyu, które hodowane są w Japonii. W Japonii istnieje surowy zakaz wywozu tych zwierząt poza granice kraju. Krowy Wagyu karmione są najlepszym rodzajem zmieszanych ziaren zbóż z dodatkiem piwa lub sake. Warto podkreślić, iż żyją w naprawdę bezstresowych warunkach. Dopiero po dwóch latach ich mięso osiąga swój ceniony, marmurkowaty wygląd.
Biały kawior
Biały kawior pochodzi z jesiotrów albinosów. Drogi jest z tego względu, iz hodowla tych rzadkich ryb jest niezwykle droga. Jesiotr albinos nie ma genu odpowiedzialnego za syntezę melaniny. Za biały kawior zapłacimy aż 100 tysięcy za jeden kilogram.
Szafran
Kilogram szafranu kosztuje 35 tysięcy złotych. Jest to najdroższa przyprawa. Szafran to suszone znamiona kwiatów krokusa uprawnego. Największym producentem przyprawy jest obecnie Turcja, uprawy można spotkać także w Iranie. Kwiaty muszą być zebrane przed wschodem słońca, a każdy zbieracz jest w stanie pozyskać tylko pół kilograma kwiatów. Następnie z tysięcy kwiatów należy delikatnie wyrywać włókienka.