Chrupiące skrzydełka z miodem i chilli

Niedzielny obiad postanowiłam przygotować nieco inaczej. Już od dawna „chodziły za mną” skrzydełka z kurczaka w miodzie i chilli. Podstawą dania jest oczywiście kurczak ekologiczny. Zanim podam przepis, opowiem o tym, jak wygląda chów ekologiczny.


Czym różni się kurczak chowu zagrodowego od klatkowego?

Kurczak wolnego chowu karmiony jest karmą roślinną bogatą w surowce mineralne i witaminy. Dzięki temu obróbka termiczna wydobywa z mięsa wspaniały smak oraz aromat. Upieczony kurczak jest kruchy i niezwykle delikatny w smaku. Wyróżnia się spójną strukturą i walorami odżywczymi.

Skrzydełka przepis:

Składniki:

  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ szklanki keczupu
  • 2 łyżki miodu pszczelego
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 24 skrzydełka z Kurczaka Zagrodowego
  • Chilli
  • Pieprz czarny
  • Sól

Wykonanie:

Od skrzydełek należy odciąć lotki. Następnie skrzydełka dzielimy na pół (najlepiej jest kroić w stawie) i zamarynować we wszystkich połączonych i doprawionych do smaku składnikach marynaty. Mięso odkładamy do lodówki przynajmniej na trzy godziny. W ten sposób przygotowane skrzydełka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie. Skrzydełka pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza. Taka temperatura zapewnia idealną chrupkość. Skrzydełka można podawać od razu po upieczeniu z dodatkiem pieczonych ziemniaków.

Przepis pochodzi ze strony: http://zagrodowy.pl/chrupiace-skrzydelka-w-sosie-bbq-z-miodem-i-chili/.

Smacznego!

Leave a Comment