Niedzielny obiad postanowiłam przygotować nieco inaczej. Już od dawna „chodziły za mną” skrzydełka z kurczaka w miodzie i chilli. Podstawą dania jest oczywiście kurczak ekologiczny. Zanim podam przepis, opowiem o tym, jak wygląda chów ekologiczny.
Czym różni się kurczak chowu zagrodowego od klatkowego?
Kurczak wolnego chowu karmiony jest karmą roślinną bogatą w surowce mineralne i witaminy. Dzięki temu obróbka termiczna wydobywa z mięsa wspaniały smak oraz aromat. Upieczony kurczak jest kruchy i niezwykle delikatny w smaku. Wyróżnia się spójną strukturą i walorami odżywczymi.
Skrzydełka przepis:
Składniki:
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ szklanki keczupu
- 2 łyżki miodu pszczelego
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 24 skrzydełka z Kurczaka Zagrodowego
- Chilli
- Pieprz czarny
- Sól
Wykonanie:
Od skrzydełek należy odciąć lotki. Następnie skrzydełka dzielimy na pół (najlepiej jest kroić w stawie) i zamarynować we wszystkich połączonych i doprawionych do smaku składnikach marynaty. Mięso odkładamy do lodówki przynajmniej na trzy godziny. W ten sposób przygotowane skrzydełka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie. Skrzydełka pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza. Taka temperatura zapewnia idealną chrupkość. Skrzydełka można podawać od razu po upieczeniu z dodatkiem pieczonych ziemniaków.
Przepis pochodzi ze strony: http://zagrodowy.pl/chrupiace-skrzydelka-w-sosie-bbq-z-miodem-i-chili/.