Nie tylko dorośli lubią przekąski i chętnie po nie sięgają. Dzieci także są ich wielkimi fanami, zwłaszcza gdy mogą zajadać się nimi samodzielnie, bez pomocy mamy. To dopiero frajda! I nie ma w tym nic złego. Trzeba tylko pamiętać, żeby nie były niczym więcej jak tylko skromnym dodatkiem do posiłku, ewentualnie uzupełnieniem jadłospisu dziecka. Nigdy nie mogą być traktowane jako zamiennik obiadu czy kolacji lub „zapychacz” w oczekiwaniu na posiłek. Nie mogą być też podawane częściej niż dwa razy w ciągu dnia. Jakie przekąski wybrać tak, aby zadowolony był maluch i rodzice?
Owoce, warzywa i przeciery w tubce
Wybierając przekąski dla maluszka warto wziąć pod uwagę warzywa. To naturalny koncentrat witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. Najmłodszym dzieciom, którym dopiero wprowadza się stałe pokarmy należy podawać warzywa w formie przecieru lub soku. Starsze mogą zjeść warzywa ugotowane na parze i pokrojone w słupki. Dobrze w tej roli sprawdzą się brokuły lub bataty. Fajną opcją są też warzywa pieczone w postaci frytek, np. z selera i marchewki.
Jeśli chodzi o owoce, to niemowlakowi warto podać je w postaci musu lub przecieru. Takie rozwiązanie idealnie sprawdzi się podczas spaceru lub w podróży. W momencie, kiedy dziecko radzi już sobie z pokarmami stałymi, można mu podawać miękkie owoce, np. truskawki, gruszki, brzoskwinie lub banany. Oczywiście owoce powinny być pokrojone w bezpieczne kawałki, tak żeby zminimalizować ryzyko zadławienia. Małe owoce takie jak np. winogrona czy borówki należy przekroić wzdłuż.
Jogurty i twarożki
Jogurty i twarożki to zdrowa i wygodna przekąska, którą można zabrać ze sobą na spacer lub idąc w odwiedziny do cioci. Jest tylko jeden warunek – nie mogą być dosładzane i sztucznie barwione! Dlatego zawsze warto wybierać te naturalne i np. dodać do nich zmiksowane cząstki owoców. Niemowlętom nie podajemy gotowych smakowych jogurtów i serków.
Chrupki dla niemowlaka
Chrupki kukurydziane dla dzieci to bardzo popularna przekąska zarówno wśród maluszków, jak również ich rodziców. Zazwyczaj to właśnie one lądują w rączce maluszka, gdy ten idzie z rodzicami na spacer lub na plac zabaw. Są świetną opcją w momencie, kiedy dziecko nagle poczuje głód. Niemal same rozpływają się w ustach, dzięki czemu są bezpieczne dla maluszka. Poza tym, nie psują się w wysokich temperaturach, więc śmiało można je zabrać nawet w daleką podróż. Chrupki dla dzieci są lekkostrawne i co ważne, dziecko z powodzeniem zje je samodzielnie. Kupując chrupki dla niemowlaka należy oczywiście wybrać te odpowiednie. Koniecznie trzeba zwrócić uwagę na to, żeby nie zawierały cukru i soli, a także dodatków smakowych i barwników.
Chrupki dla niemowlaka – od którego miesiąca podawać?
Wiesz już, że chrupki dla dzieci to świetna przekąska. Wystarczy wrzucić je do torebki lub wózka i można ruszać w drogę! Zastanawiasz się pewnie, od kiedy można podawać chrupki dla niemowląt? Zazwyczaj tego typu przekąskę serwuje się maluchom, które skończyły 7-8 miesięcy. Na pewno można podać je dziecku, które nie ma jeszcze pełnego uzębienia. Co więcej – w czasie gdy dziecko ząbkuje, gryzienie chrupek może przynieść mu ulgę i rozmasuje dziąsła.
Jakie chrupki dla niemowlaka wybrać?
Oczywiście takie, które w swoim składzie nie zawierają sztucznych dodatków, aromatów, barwników i konserwantów. Tak jak wspomnieliśmy wyżej – chrupki dla niemowlaka nie mogą zawierać ani soli, ani cukru. Dobrze, żeby były naturalne, bez żadnej polewy – nawet jogurtowej. Dlaczego to takie ważne? Dzieci potrzebują nie tylko smacznej ale przede wszystkim zdrowej żywności, która nie zawiera żadnych niepożądanych składników, bo tylko taka zapewni maluszkowi prawidłowy rozwój. Wszelkie sztuczne dodatki nie tylko są niezdrowe, ale także mogą powodować alergie.
Idealnym wyborem są produkty bio, produkowane z ekologicznych zbóż, których jakość jest ściśle kontrolowana, a skład dostosowany do etapu rozwoju dziecka. Odpowiednią propozycją są na pewno chrupki dla dzieci HiPP Pierwsze chrupki BIO. Do wyboru mamy wersję bezglutenową – chrupki wytworzone z ekologicznego prosa, kukurydzy i ryżu, odpowiednie dla dzieci młodszych (od 7 miesiąca życia) oraz wersję orkiszowo-owsianą – idealną dla nieco starszych pociech (powyżej 8 miesiąca życia). Jedne i drugie chrupki dla dzieci doskonale sprawdzą się jako przekąska, którą można zajadać się w domu, np. w ramach drugiego śniadania czy podwieczorku lub zabrać ze sobą na spacer, w podróż, itp. Chrupki HiPP świetnie nadają się też do nauki samodzielnego jedzenia. Odpowiedni kształt sprawia, że maluch nie ma problemu z trzymaniem ich w rączce i może samodzielnie je zjadać.
W jakiej ilości podawać dziecku chrupki?
W przypadku chrupek HiPP dzienna porcja wynosi około 3-5 sztuk dla dzieci od 8 miesiąca życia. W przypadku niemowląt powyżej 10 miesiąca dzienna porcja to 5-10 chrupek.