Jeszcze do niedawna myślałam, że sardynki i szproty to zupełnie co innego. A przecież to dwie nazwy dla małych rybek, które wykorzystywane są nie tylko do przygotowania posiłków, lecz także stanowią zachętę wykorzystywaną przez rybaków do łowienia większych ryb. Czy jedzenie sardynek jest zdrowe? Okazuje się, że jak najbardziej. Mało tego – szproty polecane są przede wszystkim paniom w ciąży. Chcesz być zdrowy? Jedz sardynki!
Walory spożywania sardynek
Szproty to morskie rybki. Warto podkreślić, że stanowią chyba najbardziej bogate źródło tłuszczy omega-3. W sardynkach znajdziemy bogactwo witaminy D, a także witaminy B12. Ponadto w tych małych rybkach znajdziemy bardzo wiele łatwo przyswajalnego oraz łatwostrawnego białka oraz wapnia. Sardynki można spożywać na śniadanie i kolację. Sycą na długo i pozwalają cieszyć się zdrowiem i dobrą energią.
Sardynki z puszki?
Sardynki z puszki są jak najbardziej zdrowe. Trzeba tylko dobrze przeczytać etykietę na opakowaniu. Zdarza się, że producenci potrafią dorzucić wzmacniacze skamu, konserwanty oraz sztuczne aromaty. Znakomitą alternatywą jest zakup sardynek w słoikach.
Zdecydowanym walorem tych rybek jest to, że można je spożywać na różne sposoby – od prosto z puszki po smażone czy jako dodatek do sałatek.
Zdjęcia pochodzą ze strony pixabay.com.