Nabiał to grupa produktów żywnościowych, która jest niezwykle popularna na polskich stołach. Zaliczymy do niej mleko i jego przetwory, to jest: sery, jogurty, kefiry, twarogi, maślanki. Warto wiedzieć, że nabiał bogaty jest w wapń – cenny składnik niezbędny do budowy kości oraz zębów. Ponadto wapń bierze udział w prawidłowym przekazywaniu impulsów nerwowych.
***
Nabiał zawiera między innymi łatwo przyswajalne białko, tłuszcze, sole mineralne, a także witaminy: A, B2, B12, D. Dlatego też nabiał stanowi niezbędny składnik pokarmowy w każdej racjonalnej diecie. Warto jednak wiedzieć, iż produkty nabiałowe nie mogą być spożywane przez wszystkich. Niektóre osoby uczulone są na składniki mleka (np. na białko). W takim przypadku zaleca się spożywanie produktów pochodzenia koziego. Ponadto mleko kozie działa dobroczynnie na układ pokarmowy i układ odpornościowy.
Sery
Sery otrzymuje się z mleka poprzez wytrącanie tłuszczu i białka w postaci skrzepu. Następnie taki półprodukt poddawany jest dalszej obróbce technologicznej. Najpopularniejsze sery to: żółte, twarogowe, pleśniowe, topione. Warto wiedzieć, że sery białe są lekkostrawne, żółte zaś zawierają więcej tłuszczu oraz cholesterolu.
Napoje mleczne
Do popularnych napoi mlecznych można zaliczyć między innymi jogurty, kefiry, zsiadłe mleko, maślanki. W swym składzie zawierają łatwo przyswajalne białko, wapń, fosfor, potas, a także witaminy z grupy B. Napoje mleczne działają dobroczynnie na florę bakteryjną układu pokarmowego.
Śmietana
Śmietana i śmietanka otrzymywane są z mleka. Zawartość tłuszczu jest zróżnicowana: od 9% do 36%. Początkowo wytrącana jest z mleka śmietanka. Dopiero z niej (dzięki procesowi ukwaszenia) uzyskuje się śmietanę. Proces technologiczny bazuje również na dodatku bakterii kwasu mlekowego. Wiele gospodyń domowych nie wyobraża sobie przyrządzania potraw bez dodatku śmietany i śmietanki. Nabiał tego typu stosuje się do zup, sosów, sałatek. Tłusta śmietana nadaje się idealnie do mas tortowych i ciast.