Czy grillowanie na grillu elektrycznym jest zdrowe?

Osoby, które chcą jeść zdrowo zastanawiają się często nad zakupem grilla elektrycznego. Czy rzeczywiście urządzenie zaspokoi gusta kulinarne nawet najbardziej wybrednego smakosza zdrowych potraw? Na samym wstępie warto podkreślić: grillowanie elektryczne jest zdrowsze niż tradycyjny grill na świeżym powietrzu. Dlaczego tak się dzieje?

Grill elektryczny – najważniejsze informacje

Grill elektryczny nie powoduje emisji szkodliwych substancji. Dzieje się tak, gdyż do jego rozpalenia nie potrzebujemy dodatkowych wspomagaczy, typu węgiel drzewny czy rozpałka. Ponadto grillować możemy przez cały rok – także w domu. W sklepach możemy nabyć cztery rodzaje grilli. Po pierwsze są to grille tradycyjne z rusztem. Zbudowane są z grzałki, na którą usytuowany jest metalowy ruszt. Dzięki temu można przygotować kilka potraw jednocześnie. Po drugie – możemy nabyć grill tradycyjny z płytą. Zamiast rusztu posiada teflonową płytę, która pozwala odprowadzić tłuszcz do specjalnych rynienek. Kolejnym typem grilla elektrycznego jest typ: raclette. Jest to wielofunkcyjne urządzenie w kształcie koła. U góry znajduje się okrągła płyta, a pod nią małe patelnie. Tego typu urządzenie sprawdza się w restauracjach i barach. Innym typem są grille kompaktowe – stołowe. Z racji swych niewielkich rozmiarów stanowią świetne wyposażenie kuchennego designu.

grill

Decyzja podjęta: kupujemy grill elektryczny – co dalej?

Aby kupić odpowiedni grill elektryczny do indywidualnego użytku należy zwrócić uwagę na jego najistotniejsze parametry:

  • Moc – im jest wyższa, tym grzałka nagrzeje się szybciej. Dzięki temu szybciej przygotujemy potrawy.
  • Pokrywa – również przyśpieszy przygotowanie potraw. Powinna być dopasowana do kształtu oraz wielkości urządzenia.
  • Regulacja temperatury – dzięki takiej funkcji dopasujemy temperaturę do wymagań przyrządzanego dania.
  • Otwarty czy zamknięty – zamknięte urządzenie przypomina opiekacz. To idealne rozwiązanie dla tych osób, które nie lubią aromatu przygotowywanych dań. Grill elektryczny kompaktowy z zamknięciem sprawdzi się przy przyrządzaniu domowych, opiekanych kanapek.

Plusy elektrycznego grillowania

Grill elektryczny pozwoli przygotować zdrowy i lekkostrawny posiłek. Z pewnością to dobra wiadomość dla ludzi, którzy marzą o zrzuceniu zbędnych kilogramów. Pamiętajmy jednak, by do grillowania używać chudych produktów żywnościowych.

Plusem elektrycznego grillowania jest możliwość obróbki termicznej większej ilości produktów żywnościowych. Dzięki temu znacznie skraca się czas przyrządzania ulubionych potraw.

Leave a Comment