Duży garnek to jedno z podstawowych naczyń, które powinno znaleźć się w każdej kuchni w każdym domu. Nie tylko dlatego, że w takim garnku uda się ugotować dużą porcję makaronu dla całej rodziny, czy nawet wykorzystać go do gotowania na parze. Tego typu naczynie nadaje się idealnie do robienia dań, które starczają na dłużej, a tym samym oszczędzają czas spędzany w kuchni. A wiadomo, że im więcej czasu oszczędzimy na gotowaniu, tym więcej możemy go poświęcić dla samych siebie.
Duży garnek – czy ma być jakiś specjalny?
Oczywiście nie każdy garnek, jest taki sam. Najlepszym wyborem będzie duże naczynie ze stali szlachetnej. Głównie dlatego, że materiał wykorzystany do jego produkcji, jest trwały oraz odporny na uszkodzenia. W kuchni warto bowiem trzymać sprzęty oraz naczynia, które wytrzymają dłużej, niż kilka miesięcy. Odpowiednio dobrane naczynie sprawi, że posłuży nam ono przez długie lata. Jednocześnie nie trzeba będzie się obawiać tego, że w miarę użytkowania, pojawią się jakiekolwiek z nim problemy. Chodzi głównie o materiały szkodliwe dla zdrowia, które mogłyby się z takiego garnka przedostawać do gotowanych potraw.
Wybierając naczynie do gotowania, warto więc poświęcić chwilę na to, by zapoznać się z różnymi producentami (chociażby Philipiak). W ich ofercie z pewnością znajdziemy naczynie, które nie tylko będzie spełniało wszelkie wymagania zdrowotne, ale także i będzie pasowało wizualnie do stylu naszej kuchni. Warto także zadbać o to, żeby uchwyty w takim dużym garnku były wytrzymałe. Te mogą się bowiem nagrzewać (szczególnie na kuchni gazowej), co może prowadzić do szybszego ich niszczenia.

Danie jednogarnkowe
Jeżeli będziemy mieli już w naszej kuchni odpowiednie naczynia, warto z nich skorzystać. Jednym z najlepszych rozwiązań w przypadku dużych garnków, będzie ugotowanie dania jednogarnkowego. Już sama jego nazwa wyjaśnia z czym ma się do czynienia. Chodzi o potrawę, która w całości robiona jest w jednym naczyniu. Przykładem takiego dania jednogarnkowego może być chociażby gulasz z szybki wieprzowej. Do jego przygotowania potrzeba tylko jednego, dużego garnka w którym najpierw przygotowuje się cebulę. Tą smaży się na oleju razem z przygotowanym wcześniej mięsem (najlepiej pokrojonym na małe fragmenty), a kiedy cebula zbrązowieje, całość zalewa się wodą. Następnie dodaje się kostkę rosołową, liście laurowe oraz ziele angielskie, a całość dusi na małym ogniu. Tak przygotowany gulasz można później zjeść z kopytkami czy pampuchami, a raz przygotowany wystarczy na kilka dni.
To oczywiście nie jedyny przykład dania jednogarnkowego. W dużym garnku można przygotować także wszelkiego rodzaju zupy, kremy, bigosy czy nawet leczo. Tutaj nie ma żadnych ograniczeń, bo liczy się czas oraz wygoda. Oczywiście takie naczynie posłużyć może także do innych dań przygotowywanych w naszej kuchni. Najważniejsze jest to, by było dobrej jakości, bo to także wpływa na smak. Potem zostaje nam tylko gotowanie, ale to zajmie mniej czasu i da więcej radości. Warto spróbować.