Dieta bez soli

Sód jest pierwiastkiem bardzo potrzebnym dla normalnego funkcjonowania naszego organizmu. Niestety, ogromna ilość soli w produktach spożywczych, które na co dzień spożywamy powoduje, że po pewnym czasie w naszym organizmie może pojawić się jej nadmiar. W takim wypadku nie pozostaje nam nic innego niż ograniczenie spożywanej ilości soli. I temu właśnie ma służyć dieta niskosodowa.

Na czym polega dieta bez soli?

W dużym skrócie – jest to zmniejszenie ilości soli w codziennym menu. Tak naprawdę konieczna staje się rezygnacja z używania solniczki – tak lubiane przez Polaków dosalanie musi odejść w zapomnienie. Dochodzi też kwestia wyboru żywności. Jeżeli chcemy wprowadzić dietę niskosodową, to konieczne staje się wybieranie produktów, które zawierają niewielką ilość soli. Nie jest to w dzisiejszych czasach łatwe! 

Dieta niskosodowa – od czego zaczynamy?

Po pierwsze, jak piszą autorzy serwisu http://www.wyrzucsolniczke.pl/gotuj-bez-soli musimy całkowicie zrezygnować ze stosowania chlorku sodu w każdej postaci. Nie ma tu znaczenia czy jest to sól morska, himalajska czy zwykła, kuchenna. Równie szkodliwa jeżeli chodzi o zwiększanie ilości sodu w diecie jest sól, którą znajdziemy w różnych mieszankach przypraw.

Ale uwaga. Nie musisz całkiem rezygnować z soli – wystarczy, że wybierzesz jej wariant magnezowy. Lub potasowy. I przy tym zrezygnujesz z sosów (np. sojowych czy rybnych).

Jak przyprawiać bez soli?

Dostępne na rynku preparaty zmieniające smak pełne są chlorku sodu. Aby zmieniać smak potraw nie musisz wcale po nie sięgać. Zamiast nich wybierz naturalne polepszacze smaku. Na przykład czosnek, różnego typu zioła, albo ocet i cytrynę. 

Czego jeszcze unikać?

Sprawdź, które produkty z Twojej diety zawierają duże ilości sodu. Jak rozumieć tę wartość? Przynajmniej 400 mg sodu w 1 porcji. Takie ilości znajdziemy w mięsie, na przykład kiełbasie lub wędlinie. Całkiem sporo zawiera również pieczywo i sery żółte. 

Lepiej unikać gotowych dań. Zupy, sosy, dania w słoikach – wszystko to pełne jest soli. Podobnie jak wszelkiego rodzaju słone przekąski.

dieta niskosodowa danie

Bardzo ważne – unikajmy smażenia i panierek. Zamiast tego wybierajmy rzeczy gotowane na parze czy duszone w ten sposób. Nie zapominajmy również o warzywach oraz owocach. Warzywa to niezbędny składnik każdego posiłku, natomiast owoce powinniśmy zdecydowanie wprowadzić do naszego menu jako dania główne.

Leave a Comment