Dieta ryżowa – poznaj jej dwa warianty

Nie wszyscy wiedzą, iż ryż doskonale wyprowadza z organizmu zanieczyszczenia, sole i inne szkodliwe substancje. Jednocześnie sprzyja oczyszczaniu organizmu, a także pomaga utracić nadmiar zbędnych kilogramów.

Tak naprawdę nie ma jednego wariantu diety ryżowej. Każda metoda podkreśla jednak, iż posiłki powinny składać się z ryżu nieoczyszczonego. Znajdziemy w nim mniej kalorii, a za to więcej pożytecznych składników mineralnych oraz witamin z grupy B.

Wariant pierwszy

W tym wariancie musimy ugotować szklankę ryżu i jeść go małymi porcjami oraz równomiernie. Ryż popijamy nieosłodzonym sokiem jabłkowym. Podczas takiej diety poleca się zjadanie około 2-3 surowych jabłek dziennie. Taka dieta powinna trwać od 1 do 3 dni. Jednodniowy wariant pozwala oczyścić organizm. Taki sposób żywienia możemy stosować raz na tydzień. Trzydniową dietę zaleca się stosować raz w miesiącu.

Przy tym wariancie dodajemy do codziennych posiłków chude gatunki ryb, chude mięsa, warzywa oraz owoce. Codzienna dawka ryżu nie powinna przekraczać 500 g. Między daniami głównymi można zjadać nie więcej niż 0,5 kg świeżych owoców. Dietę ryżową z powyższymi składnikami możemy stosować maksymalnie 10 dni i powtarzać raz na dwa miesiące.

Wariant drugi

Wariant drugi diety ryżowej przeznaczony jest dla wytrwałych. Po 2 łyżki przemytego ryżu wkładamy do 4 szklanek. Następnie zalewamy je wodą. Odstawiamy w chłodne miejsce na cztery dni (codziennie należy zmieniać wodę). Czwartego dnia ryż z jednego słoika myjemy, gotujemy i znowu myjemy. Tak przygotowany produkt jest już gotowy do spożycia. Następnego dnia powtarzamy ten proceder. Ryż trzeba jeść na czczo. Po takim posiłku nie możemy nic spożyć przez około 2 godziny. W ciągu dnia można wrócić do swojej normalnej, racjonalnej diety.

Leave a Comment