Już dawno minęły czasy, w których dietetycy nie zalecali jedzenia jajek w obawie przed złym cholesterolem. Dzisiaj okazuje się, że jajka możemy jeść nawet codziennie.
Po pierwsze jajka dają moc. Warto podkreślić, iż są znakomitym źródłem witaminy B12 oraz kwasu foliowego. Żółtko posiada w swym składzie znajdziemy bardzo wiele dobroczynnych kwasów omega-3. Dzięki jajkom wzmocnimy odporność i znacznie poprawiamy wygląd skóry.
Po drugie jajka wspomagają pamięć. Za ten walor odpowiedzialne jest żółtko zawierające cholinę poprawiającą funkcjonowanie komórek nerwowych. Cholina wzmacnia wątrobę i pomaga lepiej wchłaniać witaminy oraz minerały.
Po trzecie jajka poprawiają stan stawów. Jeżeli strzyka ci w kolanach, jedz jajka. W żółtku znajdziemy siarkę, która bierze między innymi udział w budowie kolagenu. Dzięki kolagenowi stawy stają się lepiej nawilżone.