Dobroczynna moc biotyny

Witaminy z grupy B są bardzo popularne. Czy ktoś słyszał jednak o biotynie, czyli witaminie B7? Okazuje się, że biotyna jest niezbędnym składnikiem służącym prawidłowej przemianie materii. Umożliwia efektowną przemianę glukozy, dzięki czemu stabilizuje jej poziom we krwi. W związku z tym biotyna jest niezwykle istotna dla osób cierpiących na cukrzycę. Dowiedz się więcej o jej prozdrowotnym działaniu.

Dlaczego witamina B7 jest tak wyjątkowa?

Biotyna produkowana jest przez florę bakteryjną jelit. Przez ten fakt bardzo rzadko dochodzi do uzyskania stopnia jej niedoboru. Ponadto witamina B7 uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych. Tak, jak wyżej podkreślono, jest to niezbędny składnik dla diabetyków.  Odpowiednie dawki witaminy B7 w organizmie zapewniają prawidłowy wzrost i rozwój organizmu.

Jakie są skutki niedoboru i nadmiaru biotyny?

Bardzo często niedobór biotyny utrzymuje się u osób przechodzących przez długotrwałą kurację antybiotykową. Niedobór jest także charakterystyczny dla osób sztucznie karmionych oraz u tych, którzy mają niezwykle ubogą dietę. W takim przypadku organizm nie jest sam w stanie produkować witaminy B7. Dzieje się tak, gdyż chorzy mają najczęściej uszkodzoną śluzówkę jelit. Niedobór biotyny wywołuje między innymi senność, apatię, bóle mięśni, rozdrażnienie drętwienie stóp i dłoni, depresję, zapalenie spojówek, nadmiernie wypadające włosy. Skóra zaś staje się szarobiała, a naskórek zaczyna łuszczyć się. Na szczęście nie zaobserwowano niepożądanych objawów spożywania przez dłuższy czas zwiększonych dawek biotyny.

W jakich produktach znajdziemy biotynę?

Biotyna obecna jest przede wszystkim w wątrobie, nerkach, wieprzowinie, wołowinie, drobiu oraz orzechach. Jej zwiększone ilości znaleźć można w mleku, żółtku jaj, drożdżach, ciemnym ryżu, kukurydzy, marchwi, burakach, cebuli, bananach, melonach, arbuzach, winogronach, w oleju rzepakowym oraz słonecznikowym itp. Biotynę można przyjmować także z preparatami witaminowymi.

Leave a Comment