Ser mascarpone pochodzi z Lombardii – krainy leżącej w północnych Włoszech. Stanowi idealny półprodukt do przyrządzania ciast bez pieczenia. Dlaczego lubię taki rodzaj słodkości? Po pierwsze ciasta bez pieczenia można bardzo szybko przygotować, po drugie – przy wypiekach bardzo często zdarza mi się zakalec. Sernik cappuccino z mascarpone pojawia się zawsze wtedy, gdy przychodzą do mnie goście. Odpowiednio komponuje się z kawą i każdym rodzajem herbaty. W jaki sposób przyrządza się ten słodki specjał?
Składniki:
Składniki na masę budyniową:
- 2 budynie w proszku bez dodatku cukru
- 0,5l mleka
- 8 dag margaryny
- 4 łyżki cukru pudru
Masa cappucciono:
- Śmietana 30%
- 8 łyżek ulubionego cappuccino
- 250g serka mascarpone (polecam ten)
- 6 łyżeczek żelatyny
Ponadto:
– Dwa większe opakowania herbatników (mogą być ewentualnie biszkopty)
– 10 kostek czekolady do dekoracji
Wykonanie:
– tortownicę wyłożyć na dnie i po bokach papierem do pieczenia
– herbatniki łamać na mniejsze kawałki i układać koło siebie przykrywając dno tortownicy
– mleko podzielić na pół, jedną część zagotować z margaryną i cukrem, drugą wymieszać z budyniami, gdy mleko się zagotuje, przygotować budyń
– gorący budyń wyłożyć łyżką na pokruszone herbatniki (podczas bezpośredniego wylewania budyniu ciastka mogą się poprzesuwać), przykryć kolejną warstwą połamanych herbatników
– całość pozostawić do ostygnięcia
– mleko na masę cappuccino zagotować, dodać proszek cappuccino, dokładnie wymieszać i schłodzić
– żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, pozostawić do wystygnięcia
– zmiksować śmietanę 30% i dodać do niej żelatynę i resztę masy z cappuccino; cukier można dodać wedle smaku
– masę wylać na gotową masę budyniową
– tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc, przed podaniem wierzch posypać startą czekoladą