Wyśmienity sernik cappuccino z mascarpone

Ser mascarpone pochodzi z Lombardii – krainy leżącej w północnych Włoszech. Stanowi idealny półprodukt do przyrządzania ciast bez pieczenia. Dlaczego lubię taki rodzaj słodkości? Po pierwsze ciasta bez pieczenia można bardzo szybko przygotować, po drugie – przy wypiekach bardzo często zdarza mi się zakalec. Sernik cappuccino z mascarpone pojawia się zawsze wtedy, gdy przychodzą do mnie goście. Odpowiednio komponuje się z kawą i każdym rodzajem herbaty. W jaki sposób przyrządza się ten słodki specjał?

15000901390_904441bd07

Składniki:

Składniki na masę budyniową:

  • 2 budynie w proszku bez dodatku cukru
  • 0,5l mleka
  • 8 dag margaryny
  • 4 łyżki cukru pudru

Masa cappucciono:

  • Śmietana 30%
  • 8 łyżek ulubionego cappuccino
  • 250g serka mascarpone (polecam ten)
  • 6 łyżeczek żelatyny

6531672287_8b6c797cf2_b

Ponadto:

– Dwa większe opakowania herbatników (mogą być ewentualnie biszkopty)

– 10 kostek czekolady do dekoracji

Wykonanie:

– tortownicę wyłożyć na dnie i po bokach papierem do pieczenia

– herbatniki łamać na mniejsze kawałki i układać koło siebie przykrywając dno tortownicy

– mleko podzielić na pół, jedną część zagotować z margaryną i cukrem, drugą wymieszać z budyniami, gdy mleko się zagotuje, przygotować budyń

– gorący budyń wyłożyć łyżką na pokruszone herbatniki (podczas bezpośredniego wylewania budyniu ciastka mogą się poprzesuwać), przykryć kolejną warstwą połamanych herbatników

– całość pozostawić do ostygnięcia

– mleko na masę cappuccino zagotować, dodać proszek cappuccino, dokładnie wymieszać i schłodzić

– żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, pozostawić do wystygnięcia

– zmiksować śmietanę 30% i dodać do niej żelatynę i resztę masy z cappuccino; cukier można dodać wedle smaku

– masę wylać na gotową masę budyniową

– tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc, przed podaniem wierzch posypać startą czekoladą

Leave a Comment